Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 16 sep 2021

Kunnen we dit weekend weer heerlijk nazomerweer verwachten?

Het is het laatste weekend voordat de herfst officieel haar intrede maakt. Het liefste zouden we die natuurlijk in het zonnetje willen besteden, maar gunnen de weergoden ons dat wel? We vragen aan Weeronline of we dit weekend weer kunnen genieten van nazomerweer.

Volgens meteoroloog Rico Schröder van Weeronline ziet het er „helemaal niet verkeerd uit dit weekend”. Zo is het op vrijdag op veel plekken helder weer en schijnt de zon. In de avond verschijnen er wel wolkenvelden. In het noorden kun je vannacht wat lichte regen verwachten en af en toe een bui.

Nazomerweer: 19 tot 21 graden met zon en wolken

In de nacht naar zaterdag ontstaat er nevel en mist. „Dat kan per plek verschillen, hoe lang het grijs blijft. Geleidelijk zal de zon doorbreken en kunnen we temperaturen verwachten van 19 tot 21 graden. Mocht het onverhoopt wel langer grijs blijven, dan zal de temperatuur op die plekken in het land wat lager uitvallen.”

Toch hoeven we niet bang te zijn voor een zwak zonnetje. „De zon heeft nog behoorlijk wat kracht in september”, vertelt Schröder.

Op zondag is het ongeveer hetzelfde weer, alleen zul je dan geen mist en nevel zien. „We beginnen de dag met zonneschijn. Het zal een graadje kouder zijn dan zaterdag, maar we spreken nog steeds van rustig septemberweer. Je kunt het ook een nazomer noemen. Af en toe een stapelwolk, maar ook zeker zonnig.”

De herfst begint op 22 september

Vanaf de 22ste gaat de herfst officieel beginnen. Voorlopig zien we dat nog niet terug in het weertype, want het rustige nazomerweer zal nog even blijven. Wel kun je veel wolkenvelden verwachten, maar later in de week breekt steeds vaker en langer de zon door.

De temperatuur ligt volgende week in het noorden op 17 graden en stijgt naar 19 in het zuiden. In het zuiden kun je zelfs temperaturen van 20 graden verwachten. De nachten zijn fris met temperaturen van 6 tot 9 graden. Dat zijn de eerste verschijnselen van de herfst: in het oosten kan de temperatuur ‘s nachts zelfs dalen tot onder 5 graden.

Volgens Weeronline liggen de gemiddelde temperaturen in september tussen de 13 en 18 graden. Je kunt zeker nog genieten van de nazomer, maar het is volgens hen wel een goed idee om een extra laag kleding mee te nemen, voor het geval dat.

In september zijn er ook veel regenachtige dagen in Nederland. Gemiddeld genomen kun je tussen de 15 tot 22 dagen regen verwachten in september. Geen slecht idee om een kleine paraplu mee te nemen in je tas dus. En als je écht geen zin hebt in de herfst, hebben wij vijf dingen die je misschien toch overtuigen.

In de herfst op stedentrip in Europa? Vijf tips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kunnen we dit weekend weer heerlijk nazomerweer verwachten?
Sluiten