Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 sep 2021

WHO: ‘Vaccins mogelijk niet genoeg om pandemie te beëindigen’

Lange tijd claimde de WHO dat vaccins het einde van de pandemie teweeg zouden brengen. Maar nu bestaat daar twijfel over. Het hoofd van WHO Europa betwijfelt of alleen vaccins genoeg zijn om de coronapandemie te beëindigen. Dat komt vooral door nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke Delta-variant. Hans Kluge sprak vandaag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.

In mei zei diezelfde Kluge nog dat de pandemie afgelopen zou zijn als we de minimale vaccinatiegraad van 70 procent bereikten. Maar dat ligt5 nu anders, vanwege die besmettelijkere varianten. De lat voor het bereiken van groepsimmuniteit komt door die varianten hoger te liggen. Hoe hoog de vaccinatiegraad nu zou moeten zijn, werd vandaag niet duidelijk. Het RIVM maakte onlangs wel de vaccinatiegraad per Nederlandse gemeente bekend.

WHO: ‘Vaccins mogelijk niet genoeg om pandemie te beëindigen’

Epedimiologen noemen het ‘onrealistisch’ dat groepsimmuniteit nu alleen kan worden bereikt met het gebruik van vaccins. Maar ze blijven wel cruciaal om de pandemie in te dammen. Naast vaccinatie is natuurlijke besmetting de andere manier om immuun te worden.

De wereld heeft volgens Kluge een punt bereikt waarop het vaccineren in de eerste plaats bedoeld is om ernstige ziektegevallen en sterfte te voorkomen. Over de mogelijkheid dat de wereld nog jaren te maken zal hebben met het coronavirus en de rol van extra coronaprikken, zegt hij dat gezondheidsexperts moeten „anticiperen op het geleidelijk aanpassen van de vaccinatiestrategie” voor de langere termijn.

Onder WHO Europa vallen 53 landen. Kluge sprak eind vorige maand zijn zorgen uit over de stagnerende vaccinatiegraad in Europa en het kleine aantal vaccinaties in armere landen, waar nog lang niet alle risicogroepen zijn geprikt.

Hervormingen

Volgens de WHO is de coronapandemie ‘rampzalig’ verlopen. De organisatie pleit dan ook voor ingrijpende hervormingen van Europese gezondheidsstelsels. Hoewel herhaaldelijk was gewaarschuwd voor een pandemie, liet de wereld zich volgens de experts eind 2019 toch overvallen door de verspreiding van het coronavirus. Van die fouten moet worden geleerd, luidt de conclusie.

De deskundigen pleiten onder meer voor investeringen in de gezondheidszorg. Die kampte aan het begin van de pandemie met tekorten aan „bijna alles”. De commissie noemt onder meer het gebrek aan ziekenhuisbedden, medisch personeel, beschermende uitrusting en medische zuurstof.

Regeringen moeten ook meer doen tegen ongelijkheid in de samenleving, oordeelt de commissie. De onderzoekers zien dat als een manier om het afnemende vertrouwen in overheidsinstellingen tegen te gaan.

KHN woest over ‘versoepelingen’: ‘Na 22.00 uur kaartverkoop, portier en toegangsbewijs’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
WHO: ‘Vaccins mogelijk niet genoeg om pandemie te beëindigen’
Sluiten