Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 1 aug 2021

Oud-bewaker (100) van concentratiekamp alsnog voor Duitse rechter

Een oud-bewaker van een concentratiekamp moet in Duitsland 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog voor de rechter verschijnen. Het proces tegen de 100-jarige man begint volgens Welt am Sonntag in het najaar.

De verdachte zou van 1942 tot 1945 hebben gewerkt in kamp Sachsenhausen, bij Berlijn. Daar vonden volgens de krant zo’n 20.000 mensen de dood. Het proces tegen de oud-bewaker moet in oktober van start gaan in Neuruppin. De man kan vanwege zijn gevorderde leeftijd dan maar 2 tot 2,5 uur per dag voor de rechter verschijnen.

Vervolging oud-bewaker

In Duitsland zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk oud-kampbewakers vervolgd. De Duitse autoriteiten zien meer kans om nazimisdadigers te berechten sinds de veroordeling van John Demjanjuk in 2011. Tot deze uitspraak gingen ze ervan uit dat voor de nazimisdaden individuele schuld vast moest staan.

De inmiddels overleden Demjanjuk kreeg echter een celstraf opgelegd wegens medeplichtigheid aan moord op duizenden Joden, toen alleen werd bewezen dat hij kampbewaarder in Sobibór was geweest.

19-jarige TikTok-ster overleden na schietpartij in bioscoop

Syrisch meisje (11) helemaal alleen aangetroffen op Utrecht Centraal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oud-bewaker (100) van concentratiekamp alsnog voor Duitse rechter
Sluiten