Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Aantal slachtoffers door aardbeving Haïti stijgt naar ruim 300

Haïti is gisteren getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Er zijn minstens 304 doden en zeker 1800 gewonden gevallen, melden de autoriteiten. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers. Eerder spraken ze van zeker 227 doden.

De aardbeving richtte in het zuidwesten van het land enorme schade aan, liet premier Ariel Henry weten. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.

Veel schade aan gebouwen en infrastructuur

Veel gebouwen zijn verwoest, zo is te zien op foto’s en video’s op social media. Daar circuleren beelden van een ingestorte kerk en andere verwoeste gebouwen in de plaats Jeremie. De stad van 100.000 inwoners is volgens het Rode Kruis op het eerste gezicht qua schade aan de infrastructuur net zo zwaar getroffen als bij de verwoestende aardbeving van elf jaar geleden.

In Les Cayes, een van de grootste steden van het land, zijn de straten gevuld met puin. Een ooggetuige uit Les Cayes vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven. De dramatische situatie is voor regeringsleider Henry reden de noodtoestand uit te roepen. „We zullen snel handelen.”

Aardbeving werd gevoeld in Dominicaanse Republiek

De aardbeving werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti. Ook in Cuba en Jamaica werd de beving gevoeld.

De Amerikaanse geologische dienst USGS meldde dat de aardbeving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburon, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Later berichtte de USGS over naschokken met een kracht van 5.2 en 5.9. Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï gaf een waarschuwing voor golven van 1 tot 3 meter hoogte, maar trok het alarm vrij snel in.

Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0. Er vielen meer dan 200.000 doden en nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking van het straatarme land, raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar. De wederopbouw kwam traag op gang, mede door de politieke instabiliteit.

Nederland stuurt militair vliegtuig naar Kabul om personeel op te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal slachtoffers door aardbeving Haïti stijgt naar ruim 300
Sluiten