Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 15 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw grote explosie in Libanon: ‘Verschilt niet van ontploffing in Beiroet’

Door een explosie in een vrachtwagen met brandstof in Libanon zijn vanmorgen minstens twintig mensen om het leven gekomen. Zeker 79 anderen raakten gewond. In het gebied wordt nog gezocht naar meer slachtoffers.

„Onze teams hebben door de explosie van de brandstoftanker in Akkar meer dan twintig doden naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd”, twittert het Libanese Rode Kruis. Op videobeelden is een grote brand te zien op de plek waar de ontploffing plaatsvond.

Brandstof smokkelen

De explosie vond plaats in de regio Akkar, vlakbij de grens met Syrië. In de regio wordt veel olie gesmokkeld omdat de brandstofprijzen in Syrië veel hoger zijn dan in Libanon. Het is niet duidelijk of de vrachtwagen was gestolen door smokkelaars.

Na de explosie riep de Libanese regering ziekenhuizen in de omgeving op om gewonden op te nemen. Mensen worden opgeroepen om bloed te doneren voor de slachtoffers. Ziekenhuizen waarschuwen dat ze niet voldoende brandstof hebben en misschien gedwongen zijn om te sluiten.

Libanon kampt namelijk met grote brandstoftekorten. Meerdere vrachtwagens met brandstof werden de afgelopen weken overvallen of gestolen. Sommige eigenaren van benzinestations houden benzine en diesel achter omdat ze willen wachten met de verkoop tot de prijzen verder gestegen zijn. Het leger werd gisteren ingezet om de verkopers te dwingen hun brandstof te verkopen aan klanten.

Ergste economische crisis ooit

Volgens de Wereldbank wordt Libanon momenteel getroffen door één van de ergste economische crises ooit. En de crisis verergerde afgelopen week omdat de centrale bank besloot om een einde te maken aan alle subsidies op brandstof. Naar verwachting leidt dit tot grote prijsstijgingen, terwijl het land al kampt met hyperinflatie.

De explosie van vandaag is de dodelijkste sinds 4 augustus vorig jaar. Toen kwamen bij een explosie in de haven van hoofdstad Beiroet meer dan tweehonderd mensen om het leven. Premier Hariri zegt dat ‘het bloedbad in Akkar’ niet anders is dan de explosie in Beiroet. Hij wil dat de verantwoordelijke politici aftreden.

Nieuwe ‘onbekende premier’ Libanon benoemd in nasleep van explosie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opnieuw grote explosie in Libanon: ‘Verschilt niet van ontploffing in Beiroet’
Sluiten