Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Buitenland 22 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Israël gaat als eerste land testen met coronavaccin in pilvorm

Een primeur voor Israël: ze staan op het punt om het eerste land te worden dat gaat testen met een coronavaccin in pil-vorm. Het bedrijf Oravax Medical is de fabrikant en wacht op dit moment op toestemming van het Ministerie van Volksgezondheid, dit wordt binnen enkele weken verwacht. Zodra dit binnen is, kunnen de testen beginnen.

De pil moet oraal ingenomen worden. Het vaccin wordt bij goedkeuring getest op 24 vrijwilligers die nog geen ander vaccin hebben gehad.

Revolutie

Oravax Medical is een onderdeel van Oramed Pharmaceuticals. Volgens topman Nadav Kidron krijgt de helft van de vrijwilligers één pil, de andere helft neemt er twee. Daarna wordt gekeken hoeveel antistoffen er zijn aangemaakt en kan worden geconcludeerd of het vaccin werkt.

Een groot voordeel van dit vaccin is, volgens de topman, dat het niet door professionals hoeft te worden toegediend. De pil kan op grote schaal worden verspreid en mensen kunnen het zelf innemen. Kidron heeft al duizenden pillen laten produceren, die klaar liggen voor het onderzoek en distributie naar het binnen- en buiteland. „Ik bid en hoop dat het lukt. Stel je voor dat mensen gevaccineerd zijn nadat we ze een oraal vaccin hebben gegeven”, zegt de topman. „Dat zou een revolutie zijn voor de hele wereld.”

Mondelinge inname

De vaccin-pillen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Oramed Pharmaceuticals en het Indiase Premas Biotech. De vaccin-pillen zijn gebaseerd op Oramed’s ‘POD’ toedieningstechnologie en de vaccintechnologie van Premas.

Met de nieuwe technologie kunnen substanties die normaal via een injectie worden ingediend, oraal worden ingenomen. Beide varianten richten zich op de spike-eiwitten die het coronavirus bevat. Na een vaccin, bootst het lichaam deze eiwitten na en dat helpt als verweer als het coronavirus toch het lichaam binnendringt.

Drievoudige bescherming

Het pil-vaccin zou volgens topman Kidron zelfs nog beter werken dan een Pfizer of Moderna vaccin. Waar deze injecties namelijk maar op één eiwit focussen, richt de pil zich op drie.

„Dit vaccin moet weerbaarder zijn tegen de Covid-19 varianten. Ook al komt het virus door de eerste verdedigingslijn, dan is er nog een tweede en daarna nog een derde”, aldus Kidron. Het vaccin zou ook werken op de Deltavariant van het Coronavirus.

Eiwitten worden afgebroken

Viroloog Gorben Pijlman wijdde eerder een interview aan de vaccinatiemethode. Volgens Pijlman zou een pil niet werken door de zuurtegraad van je mond en de maag. „Als je de eiwitten inslikt, worden ze door alle zuren in je maag afgebroken alsof het voedsel is en gebeurt er verder niks. Dat is dus niet zo’n handige methode. Wellicht werkt het als je een hele grote hoeveelheid vaccin oraal zou innemen, maar dat weten we nu nog niet”, zegt de viroloog tegen RTL Nieuws.

Of de coronavaccin-pil van Oramed een uitzondering zal worden, moet blijken uit de testen.

6301 coronabesmettingen, laagste aantal in twee weken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Israël gaat als eerste land testen met coronavaccin in pilvorm
Sluiten