Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Nog steeds problemen met vaccinatiebewijs in CoronaCheck-app, maar genoeg vaccins voor 2022

Moeite met het inladen van je vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app? Je bent niet de enige. Vooral mensen die besmet zijn geweest met het virus en de eerste prik hebben gehad, ondervinden problemen in de app. Zij zijn na één prik klaar, en zouden dan al een volledig vaccinatiebewijs moeten kunnen krijgen. Maar dat gaat lang niet altijd goed.

Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid naar aanleiding van berichtgeving van NU.nl. Vrijdag zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat de problemen, die toen ook al bekend waren, dit weekend verholpen zouden moeten zijn.

Wel is er volgens het ministerie de afgelopen dagen „hard gewerkt” om de problemen te verhelpen. Dat is echter slechts gedeeltelijk gelukt. Vooral bij mensen die ergens tussen april en begin juni hun eerste prik hebben gehad, werkt de app niet goed. De verwerking van hun data werpt problemen op. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk.

Vaccinatiebewijs in CoronaCheck-app

Sinds dit weekend kun je er met je vaccinatiebewijs op uit. Je kunt dan, zonder te testen, naar plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Bijvoorbeeld naar nachtclubs en discotheken. Maar veel jongeren, het voornaamste publiek van clubs en kroegen, zijn nog niet volledig gevaccineerd. Ruim 200.000 mensen in totaal kozen ervoor om een negatieve test te laten zien. Inmiddels hebben twee miljoen mensen een vaccinatiebewijs aangemaakt.

Dat reeds besmette (gevaccineerde) mensen geen vaccinatiebewijs krijgen, is niet het enige probleem van de app. Zo zijn sommige gegevens vastgelegd in een systeem waar de app niet bij kan. Tussen nu en 1 juli wordt er nog van veel mensen informatie ingevoerd. En de eerste dag dat mensen een vaccinatiebewijs konden aanmaken, was het gelijk erg druk. Veel mensen kregen een foutmelding, omdat de systemen te zwaar belast werden. Ze moesten later terugkomen. Inmiddels is de drukte volgens het ministerie weer afgenomen.

Ook Testen voor Toegang ging gebukt onder drukte en problemen. In Amsterdam moesten mensen soms uren wachten op hun testresultaat, dat in sommige gevallen helemaal niet doorkwam. Volgens de organisatie veroorzaakte een hack de problemen.

‘Genoeg vaccins voor 2022’

Er zijn dan misschien wel problemen met de vaccinatiebewijzen, maar met het vaccineren zelf zeker niet. Inmiddels is iedereen boven de 18 uitgenodigd, en is een groot deel van de bevolking al gevaccineerd. Maar ook voor 2022 zijn er genoeg doses. Het demissionaire kabinet gaat namelijk nog eens zes miljoen doses van het Moderna-vaccin kopen. Daarmee kan iedereen die dat wil ook volgend jaar gevaccineerd worden. Bijvoorbeeld mensen die nu een vaccinatie weigerden, of jongeren boven de 12 jaar. Dat zei De Jonge vandaag.

Maar of, en zo ja, hoe, het vaccinatieprogramma volgend jaar doorgaat, is nog niet duidelijk. Dat hangt mede af van adviezen van de Gezondheidsraad. Hoe dan ook zijn er dus genoeg doses beschikbaar voor mensen vanaf 12 jaar oud.

Deze eisen stellen populaire vakantielanden aan je vaccinatiebewijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog steeds problemen met vaccinatiebewijs in CoronaCheck-app, maar genoeg vaccins voor 2022
Sluiten