Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Gezondheid Kim Jong-un is ‘in groot gevaar’

Volgens Zuid-Koreaanse media heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un deze maand een medische behandeling gehad, maar kampt hij nu mogelijk met gezondheidsklachten.

De VS houden in ieder geval nauwgezet de berichtgeving bij dat de gezondheid van Kim in groot gevaar” is. Dat bevestigt een Amerikaanse overheidsfunctionaris aan de nieuwszender CNN.

Onzekerheid over in leven zijn

Volgens persbureau Bloomberg wist de regering van president Trump niet zeker of Kim na de ingreep nog leefde of dood was, zo meldde een anonieme medewerker. Het Witte Huis wilde niet op de geruchten reageren.

De Chinese Communistische Partij ontkent dat de Noord-Koreaanse leider in kritieke toestand verkeert, aldus een medewerker van het diplomatieke bureau die eveneens anoniem wilde blijven. De regering in Zuid-Korea wilde niet ingaan op berichten over de gezondheid van Kim.

Verjaardag grootvader

De 36-jarige Kim ontbrak op 15 april bij de viering van de verjaardag van zijn grootvader Kim Il-sung, een nationale feestdag in Noord-Korea. Vier dagen daarvoor was hij wel gezien op een vergadering van de regering.

Zuid-Koreaanse media meldden dat Kim wordt behandeld na een ingreep voor hart- en vaatziekten eerder deze maand. Nieuwssite Daily NK die grotendeels wordt gerund door overgelopen Noord-Koreanen, meldt dat Kim revalideert in een villa nabij Mount Kumgang na een ingreep op 12 april. Volgens de website is de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider de laatste maanden hard achteruit gegaan door obesitas, stevig roken en hard werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.