Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Binnenland 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Astronomie-liefhebbers opgelet! Donderdag is een zonsverduistering en hij is goed te zien

In heel Nederland is aanstaande donderdag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Volgens Weerplaza is de kans dat je het fenomeen kan aanschouwen ‘zeker aanwezig’. Het is voor het eerst sinds 2015 dat een zonsverduistering vanuit Nederland te aanschouwen is.

De zonsverduistering vindt plaats tussen 11.19 uur en 13.31 uur. Het hoogtepunt van de eclips is om 12.23, dan wordt de bovenkant van de zon bedekt door de maan.

De maan voor de zon

Tijdens de zonsverduistering gaat de maan voor de zon langs.  De maan zal van rechts naar links langs de zon trekken.

Als eerst wordt de rechterkant van de zon gedeeltelijk afgeschermd door de schaduw van de maan. Om 12.23 uur is de bovenkant van de zon bedekt door maan. Daarna trekt de maan verder naar links en verdwijnt ook de schaduw via de linkerkant van de zon.

Tijdsverschil noord en zuid

De tijd waarop de eclips te zien is, verschilt tussen Noord-Nederland en Zuid-Nederland. In het zuiden duurt de zonsverduistering ook ruim zeven minuten korter dan in het noorden van Nederland. De oorzaak van dit tijdsverschil is de bolling van de aarde.

Op het hoogtepunt van de verduistering is 17 procent van het totale zonneoppervlak bedekt. Weerplaza waarschuwt om niet direct naar de zonsverduistering te kijken. „Tijdens zo’n verduistering is het schadelijk voor de ogen om lang in de zon te kijken. Hierom wordt aangeraden een eclipsbril te dragen als je de verduistering wilt bekijken.” Deze brillen zijn te koop in verschillende webshops.

Volgende zonsverduistering

Waar het nu al zo’n zes jaar geleden is dat we een zonsverduistering hadden, hoeven liefhebbers deze keer minder lang te wachten op het fenomeen. De volgende eclips zal plaatsvinden op 25 oktober 2022, deze is ook te aanschouwen vanuit Nederland.

Bij deze zonsverduistering zal de zon voor ongeveer 22 procent verduisterd worden. Deze eclipse zal dus groter zijn dan die van aankomende donderdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.