Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Een miljoen winnen als je je laat vaccineren? Het overkwam Abbigail (22)

Als je je in Nederland laat vaccineren, krijg je niks. Afgezien van de prik zelf dan. Maar een beloning? Dat zit er niet in. In de Verenigde Staten is dat wel even anders. De 22-jarige Abbigail Bugenske uit Ohio won zelfs één miljoen dollar, omdat ze zich liet vaccineren tegen corona. Dat schrijven Amerikaanse media.

Die prijs kwam voor Bugenske ook als een hele shock: „Ik heb het absoluut nog niet verwerkt”, zegt ze. „Het voelt alsof dit een ander persoon overkomt.” Toen ze gebeld werd, dacht ze in eerste instantie dat het een grapje was.

Maar ze had die loterij helemaal niet nodig als extra stimulans om zich te laten vaccineren. Dat had ze sowieso wel gedaan, zei ze. „Vaccinaties zijn onderdeel van mijn medische geschiedenis. Het was een gemakkelijk besluit om het vaccin zo snel mogelijk te halen en ik wil iedereen op het hart drukken dat ook te doen. Als een miljoen niet genoeg is, wat dan wel?”

Miljoen winnen met vaccinatie

Nu denk je misschien dat zoiets zelfs in Amerika maar één keer gebeurt, maar nee. Bugenske deed mee aan de Vax-a-Million-loterij, nog vier andere gevaccineerden maken nu kans op de geldprijs. Vijf andere staten proberen hun burgers ook met zulke loterijen of beloningen over te halen de prik te nemen.

Californië doet er nog een schepje bovenop: tien winnaars krijgen daar 1,5 miljoen dollar. Dertig mensen kunnen 50.000 dollar winnen en twee miljoen mensen krijgen een cadeaubon van 50 dollar. Het kost de staat in totaal 116,5 miljoen dollar.

Sommige staten in de VS vinden het nodig om de inwoners een extra vaccinatie-duwtje te geven, omdat de opkomst daar laag is. Ook Maryland, New York, Oregon en Colorado organiseren vaccinatie-loterijen.

2,7 miljoen mensen gevaccineerd na aankondiging loterij

Op 12 mei kondigde de governeur van Ohio de loterij aan. Sindsdien zijn 2,7 miljoen mensen daar gevaccineerd tegen het coronavirus. Bijna de helft van de mensen boven de 12 jaar oud in die staat, heeft een eerste prik gehad. Zo’n beloningssysteem lijkt dus te werken.

En in Ohio kun je niet alleen geld winnen, ze verloten ook studiebeurzen. Die zijn voor de 12- tot 17-jarigen die zich laten vaccineren. In Washington en New Jersey krijgen mensen ook een beloning na de vaccinatie: een biertje. Jongeren (tot 35 jaar oud) in West Virginia krijgen 100 dollar.

Kaag over plots oranje reisadvies voor Griekse eilanden: ‘Vervelend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een miljoen winnen als je je laat vaccineren? Het overkwam Abbigail (22)
Sluiten