Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 12 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Srebrenica oorlogsmisdadiger Karadzic levenslang in Verenigd Koninkrijk

De voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft heel wat oorlogsmisdaden op zijn naam staan. De president was betrokken bij de Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig. Daar vonden onder meer in het Bosnische Srebrenica gruwelijkheden plaats. Hij kreeg levenslang voor zijn daden, en zit straks zijn straf straks uit in het Verenigd Koninkrijk.

Karadzic bestraft door Joegoslavië-tribunaal

Het Joegoslavië-tribunaal veroordeelde oorlogsmisdadiger Karadzic. Eerder legden zij hem een celstraf van veertig jaar op. Dat werd later in een hoger beroep levenslang. De oud-president verblijft momenteel in het detentiecentrum in Scheveningen. „Karadzic is een van de mensen die schuldig is bevonden aan genocide. Hij was verantwoordelijk voor het afslachten van mannen, vrouwen en kinderen. Dit tijdens de genocide van Srebrenica”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Karadzic was in president van de Servische republiek. Servië lag in conflict met Bosnië en dat zorgde voor wrede oorlogsvoering van 1992 tot 1995. De oud-president ontkent de daden van zijn militairen en zegt dat hij nooit opdracht gaf tot de gruwelijkheden die plaatsvonden.

Srebrenica  grootste genocide sinds WOII

De Serviërs stonden destijds bekend als bloeddorstige strijdkrachten met weinig genade. Karadzic gaf leiding toen de genocide plaats vond in Srebrenica, waar duizenden moslimmannen omkwamen. Srebrenica staat bekend als een van de grootste genocides in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hier werd een kleine groep Nederlandse VN-soldaten gestationeerd. Zij moesten de enclave Srebrenica beschermen. De Nederlandse vredesmissie bleek onmogelijk en uiteindelijk viel op 11 juli 1995 het Bosnische-Servische leger  Srebrenica binnen. Daar zijn op dat moment ruim 400 Nederlands militairen (Dutchbat). Generaal Ratko Mladic was bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger en betrokken bij de moordpartij. Hij staat ook nog terecht voor het tribunaal van de Verenigde Naties.

Dutchbat in Srebrenica

Vorig jaar verscheen de documentaire Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat. Hierin vertellen oud-Dutchbat militairen hun verhaal over de gruwelijkheden in Srebrenica. Oud-commandant Thom Karremans vertelde dat deze gruweldaden nog steeds worden afgeschoven op de mannen en vrouwen van Dutchbat. En dat zorgt volgens hem voor boosheid. In de documentaire is ook te zien hoe Karremans op vernederende wijze Ratko Mladic ontmoet.

Oud-commandant Karremans: ‘Srebrenica grote factor in mijn leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.