Jesse Honcoop
Jesse Honcoop | LinkedIn Buitenland 19 mei 2021 / 19:25 uur

Grootste ijsberg ter wereld afgebroken van Zuidpool (maar nog niet losgeslagen)

Een kolossale ijsmassa is afgebroken van de ijsplaat op de Zuidpool. Met satellieten is te zien dat de grootste ijsberg ter wereld nu los is van een de rest van de gletsjers. De berg is zo’n 4320 vierkante kilometer groot en daarmee ietwat kleiner dan de provincie Noord-Brabant.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zag vanaf satellieten de A-76, zoals de berg heet, loskomen. Daarna zijn onderzoekers van verschillende landen opgetrommeld om het fenomeen zelf waar te gaan nemen. Zo bevestigen de British Antarctic Survey en de US National Ice Center inmiddels de losgeslagen beelden van de ijsberg.

Nóg niet losgeslagen

Op de beelden troffen zij de enorme ijsberg los van, maar nog wel tegen de Antarctische ijsplaat aan. Voor nu is de ijsberg dus vrij ongevaarlijk, maar wanneer hij zich geografisch afscheidt van de ijsplaat, kan de berg een gevaar gaan vormen voor de scheepvaart op de Weddellzee. Maar de onderzoekers geloven dat het jaren kan duren voordat dat het geval is.

Het afgebroken stuk heeft dus de illustere naam A-76 gekregen. Maar ondanks zijn weinig imponerende naam is de berg wel de grootste ijsberg ter wereld. Met een lengte van zo’n 170 kilometer en een breedte van 25 kilometer, aanzienlijk groter dan zijn voorganger. Dat was namelijk de A-32A, die niet ver van de A-76 is gelegen, die ongeveer 3880 vierkante kilometer groot is. De ijsbergen worden niet vernoemd naar hun groottes maar naar hun vindplaats. Zo staat de letter – in dit geval de ‘A’ – voor het Antarctische gebied of kwadrant waarin hij is gevonden.

Grootste ijsberg ooit

De grootste berg ooit was B-15, die in 2000 afbrak van Antarctica. Hij had een oppervlakte van 11.000 vierkante kilometer, groter dan Gelderland en Noord-Brabant bij elkaar. Brokstukken ervan drijven nog steeds in de zuidelijke Atlantische Oceaan. En in 1956 werd een ijsberg gezien die groter zou zijn dan België, maar dit is nooit officieel berekend en bevestigd.

Diepste dieptes van elke oceaan nu diepgaand verkend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Grootste ijsberg ter wereld afgebroken van Zuidpool (maar nog niet losgeslagen)
Sluiten