Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 3 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Londense politie onderbreekt kerkdienst op Goede Vrijdag, dreigt met boetes

Een dienst in een Poolse kerk in Londen werd op Goede Vrijdag onderbroken door de politie. Zij grepen in omdat de aanwezigen de coronaregels overtraden. Sky News publiceerde vanmiddag een filmpje waarop is te zien dat een agent voor het altaar staat en tegen de aanwezige gelovigen zegt dat ze het gebedshuis onmiddellijk moeten verlaten.

„Helaas is deze bijeenkomst illegaal onder de huidige coronabepalingen. Het is wettelijk niet toegestaan met zoveel mensen hier samen te zijn. U moet nu naar huis gaan. Als u dit bevel te vertrekken niet opvolgt, kan dat leiden tot een boete van 200 pond of, als u weigert uw naam en adres te geven, zelfs tot arrestatie”, zei de politieman. Wel zei hij dat hij zich kan voorstellen dat gelovigen graag een kerkdienst willen bijwonen, zeker op Goede Vrijdag. Maar in dit geval is het, volgens hem, onwettig.

Politie is ‘boekje grof te buiten gegaan’

Binnen het gebedshuis, de Christ the King-kerk in Balham, is er veel verontwaardiging ontstaan. De verantwoordelijke personen binnen de kerk veroordeelden het politieoptreden. Volgens hen gingen de agenten hun boekje „grof te buiten door hun volmacht zonder goede reden te gebruiken”. Daarnaast zegt de kerkleiding dat ze juist hadden voldaan aan alle coronamaatregelen. Ze heeft haar superieuren van de Poolse katholieke missie in Engeland en Wales op de hoogte gesteld van de gang van zaken en de politie om opheldering gevraagd.

Volgens een woordvoerder van de Metropolitan Police werd de politie ingeschakeld nadat er een telefoontje was binnengekomen over een mensenmenigte die op Balham High Road in de rij stond bij de kerk. De agenten hebben buiten overlegd met de pastoor en hun begrip getoond voor de gevoeligheid van de situatie. Daarop zijn ze uitgenodigd naar binnen te komen en de parochieleden toe te spreken. Er zijn geen boetes uitgedeeld, hoewel verscheidene aanwezigen geen mondkapje droegen en geen afstand hielden.

Ook Rutte zelf wil door als leider: ‘Ik ben strijdbaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.