Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 10 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

Petitie voor compensatie van collegegeld massaal ondertekend

Een petitie voor compensatie van het collegegeld voor studenten is massaal ondertekend. Het aantal mensen dat de petitie heeft ondertekend is binnen een week verdrievoudigd. Begin deze week stond de teller nog op 5000 handtekeningen, inmiddels zijn dat er al ruim 15.000.

De petitie is een initiatief van de actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die groep vindt dat studenten geld moeten terugkrijgen voor het collegegeld dat ze hebben betaald voor 2020-2021. De kwaliteit van het onderwijs is volgens hen sterk gedaald door de coronamaatregelen. „We merken dat het onder studenten meer gaat leven, naast de vele handtekeningen hebben zich ook ruim 250 mensen aangemeld die ons actief willen steunen”, zegt woordvoerder Jerom Maat.

Twintig minuten les

De groep is bezig door het hele land nog meer handtekeningen te verzamelen voor de compensatie van collegegeld. In Groningen, Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld gaan plaatselijke groepen aan de slag. Ze verzamelen ervaringen van studenten om meer inzicht te krijgen in de problemen waar zij mee te maken krijgen. Zo kreeg een student op een hogeschool nog maar twintig minuten per week les.

Collegejaar cadeau ter compensatie: ‘Studenten leven in mentale hongerwinter’

Schrappen van studieschuld

De actiegroep mikt op 40.000 handtekeningen om een initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer kracht bij te zetten. Compensatie zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een gratis collegejaar of het schrappen van studieschuld, is het idee. „Als het zo doorgaat hebben we in een mum van tijd het aantal handtekeningen dat we nodig hebben. Dan kunnen ze in Den Haag niet meer om ons heen”, zegt Maat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.