Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

VS voert luchtaanval op vliegveld Bagdad uit

De Verenigde Staten heeft een luchtaanval uitgevoerd op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij kwamen acht mensen om het leven.

Onder hen bevinden zich de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis. Het Pentagon heeft de aanval bevestigd. „Deze aanval is uitgevoerd om toekomstige Iraanse aanvalsplannen af te weren", aldus een statement vanuit het Pentagon. De Iraanse Revolutionaire Garde bevestigt dat Soleimani is omgekomen.

Voertuigen in brand

De voertuigen waarin beide militairen zaten, werden vlak bij een luchtvrachtterminal geraakt en vlogen in brand. Vijf andere inzittenden overleefden de aanval evenmin. Het achtste slachtoffer zou een burger zijn. Ook zouden er meerdere gewonden zijn gevallen.

De raketaanval komt twee dagen nadat pro-Iraanse demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad belaagden. Betogers gooiden met stenen en scandeerden leuzen als ‘Nee, nee, Amerika. Nee, nee, Trump’. De Amerikaanse ambassadeur en stafpersoneel werden geëvacueerd. Woensdag in de loop van de dag zijn de betogers weer vertrokken.

Onrust op Irakese bases

De onrust volgde op Amerikaanse luchtaanvallen op bases in Irak van een door Iran gesteunde militie, waarbij zeker 25 doden vielen en tientallen mensen gewond raakten.

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft de luchtaanval scherp veroordeeld. Hij beschouwt de aanval als een gevaarlijke escalatie en waarschuwt de Verenigde Staten dat die consequenties gaat hebben.

„Deze Amerikaanse daad van internationaal terrorisme en het vermoorden van generaal Soleimani is extreem gevaarlijk en een onverstandige escalatie", schreef de minister op Twitter. „De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor alle gevolgen van zijn schurkenstaten-terrorisme."

Verzet groeit

Het verzet tegen de VS en Israël wordt alleen maar groter door de aanval, heeft de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, gezegd. „Alle vijanden moeten weten dat de jihad van verzet door zal gaan met dubbele motivatie en dat een definitieve overwinning wacht voor de strijders van de heilige oorlog", aldus Khamenei in een verklaring op de Iraanse televisie.

De Iraanse president Hassan Rohani sloot zich bij de woorden van de geestelijk leider aan. „Het martelaarschap van Soleimani maakt Iran nog meer vastbesloten als het gaat om verzet tegen de expansie van de VS en het verdedigen van onze islamitische waarden. Iran, met andere landen in de regio die vrede willen, zal wraak nemen", aldus de president.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.