Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Gommers: ‘Versoepelingen leiden niet tot piek op intensive care’

De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal opnames op de intensive care, zegt Diederik Gommers. Dat komt volgens hem omdat het vaccineren nu echt op stoom is. Maar het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok moet niet leiden tot het idee dat alles nu voorbij is, benadrukt hij.

Gisteren schreef een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat „de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt”. Gommers begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de situatie in de ziekenhuizen, maar benadrukt dat de huidige druk op de intensive care „niets te maken heeft met de versoepelingen”.

Volle intensive care gevolg van ons gedrag

Dat de intensive care nu zo vol ligt is namelijk een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden, denkt Gommers. „Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers.” Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. „We verwachten dat dat gedrag door de versoepelingen niet veel verandert.”

Het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok brengt volgens Gommers wel een nadeel met zich mee. Hij denkt dat mensen daardoor mogelijk het idee krijgen dat de crisis al voorbij is, met als gevolg dat ze zich nog minder goed aan de basisregels zullen houden. „Dat is wel gevaarlijk. We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn. Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen en op de intensive care nog steeds heel moeilijk is.”

Vaccineren als een gek

Wat ons volgens Gommers uiteindelijk uit de crisis moet helpen, is vaccineren. „We vaccineren op dit moment als een gek. Dat is de sleutel. Als er komende weken iets met het vaccineren misgaat, hebben we dus wel een groot probleem.”

Het ministerie van Volksgezondheid snapt de zorgen van de Brabantse intensivisten ook. „De situatie op de intensive care heeft onze volle aandacht. We zijn continu in gesprek met de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg en horen de signalen luid en duidelijk”, zegt een woordvoerder. „Tegelijkertijd klinkt er ook een luide roep om perspectief vanuit de samenleving. Het kabinet maakt in de besluitvorming dan ook telkens een brede maatschappelijke afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten. Het kabinet blijft de cijfers en de prognoses nauwlettend volgen.”

Gommers maakt zich zorgen na versoepelingen: ‘Volgende week code zwart als het zo doorgaat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.