Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk beschuldigt Turkije van opzet in ‘sofagate’

Turkije schoffeerde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, opzettelijk door haar te dwingen aan de zijkant te gaan zitten tijdens een bezoek aan president Erdogan in Ankara. Dat zegt Clement Beaun, de Franse minister van Europese zaken over de ‘sofagate’.

„Dat Turkije Von der Leyen geen stoel gaf naast president Erdogan en EU-Raadsvoorzitter Charles Michel, was een belediging”, zei Beaune op de Franse televisie. „Turkije gedroeg zich slecht. We moeten geen schuldgevoelens onder Europeanen aanwakkeren”, voegde hij eraan toe.

Dat Von der Leyen aan de kant werd geschoven, leidde tot verwijten vanuit Europese hoofdsteden aan het adres van Turkije, maar ook tot boosheid in Brussel.  Maar Turkije zegt dat er verwarring ontstaat als er twee Europese leiders zijn, van wie de verantwoordelijkheden onduidelijk zijn.

‘Sofagate’

Von der Leyen kreeg tijdens het bezoek geen stoel, maar moest op de bank zitten, ver van Erdogan en Charles Michel vandaan. De zichtbaar ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs aandacht. Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders, zweeg. En dat rekenen velen hem aan. De affaire wordt inmiddels zelfs ‘sofagate’ genoemd.

Michel zei gisteren dat hij uit schaamte slecht slaapt. „Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment. De beelden blijven zich afspelen in mijn hoofd.” Hij voegde daaraan toe dat als hij de tijd terug kon draaien en het ongedaan kon maken, hij dat zou doen.

Ontslag

Wat een aantal Europese vrouwenorganisaties betreft is dat niet voldoende. Zij vragen in een open brief aan Michel zijn ontslag vanwege zijn handelen tijdens de ‘sofagate’. Volgens internationale organisatie Fondation Millenia 2025, die zich inzet voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, maakte Michel ‘grote fouten’. Zo handelde Michel volgens de organisatie tegen de diplomatie, tegen de Europese Unie en tegen mensenrechten. „In het bijzonder de rechten van vrouwen.”

„Als we die grote fouten in beschouwing nemen, is het vanzelfsprekend dat zwakke excuses de politieke leemte niet oplossen die u voor de EU veroorzaakte”, staat er in de brief. „We vragen uw ontslag als voorzitter van de Europese Raad.” De brief is al ruim 3800 keer ondertekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.