Iris Hermans
Iris Hermans Buitenland 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Baas Tokio 2020 diep door stof na vrouwonvriendelijkheid, ‘Mori, stap op’

De voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische Spelen in Tokio, Yoshiro Mori, heeft in een persconferentie zijn verontschuldigingen aangeboden voor vrouwonvriendelijke uitspraken. Hij wil niet opstappen, maar veel anderen willen dat wel en een nieuwe trending hashtag is geboren.

„Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is.” Met deze uitspraken heeft oud-premier Yoshiro Mori, inmiddels 83, zich flink in de nesten gewerkt. En berouw komt na de zonde.

Mori stapt niet op

https://twitter.com/motokorich/status/1357143860426592256

In een persconferentie vandaag noemt hij zijn opmerkingen „ongepast.” Hoewel hij eerder had gezegd dat hij misschien stopt als de roep om zijn vertrek aanhoudt, zei hij bij de persconferentie niet aan aftreden te denken. „Ik heb zeven jaar heel hard gewerkt.” Mori vertelde aan Japanse krant Mainichi dat hij inmiddels op zijn kop heeft gekregen van zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter.

#Moriresign

Op sociale media is een storm van verontwaardiging ontstaan om de seksistische uitspraken van Mori. De hashtag ‘Mori, stap alsjeblieft op’, of #Moriresign, is trending op Twitter in Japan. Sommige twitteraars roepen sponsors van de Olympische Spelen op druk te zetten op het organisatiecomité om Mori te ontslaan. Ook wordt Mori ‘een dinosaurus’ genoemd, vanwege z’n ouderwetse opvattingen.

Rotterdamse Youri (20) maakt in z’n nieuwe dinopak mensen blij

https://twitter.com/SzendiChelsea/status/1357131751529672707

Ook wordt hij aangesproken op zijn leeftijd en passeren ietwat flauwe rollator-grappen de revue. Afzender: vrouwen die waarschijnlijk social media-wraak willen nemen.

https://twitter.com/DianaNTaylor/status/1357257810199904259

‘Ongelijkheid’

Op straat zijn veel mensen klaar met Mori. „Zijn denkbeelden zijn niet meer van deze tijd”, vertelt een Japanner tegen een filmploeg. De vrouw die daarna in beeld komt, baalt van Mori. „De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Japan moet juist verkleind worden, dit soort uitspraken helpen daar niet bij.”

Maar er zijn ook mensen, mannen met name, die vinden dat het allemaal maar overdreven is. „Ach kom op, iedereen weet dat vrouwen veel meer praten dan mannen. Hij bevestigt gewoon een feit, get over it!”

https://twitter.com/Nexus8Replicant/status/1357258064865472514

Meer dan 80 procent van de Japanners is er tegen dat de spelen in juli staan gepland, kwam onlangs uit een opiniepeiling naar voren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.