Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Impeachment Donald Trump wordt in gang gezet, ex-president woest

De impeachment van oud-president Donald Trump kan in gang worden gezet. Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft in een stemming aangegeven het proces tegen de voormalig president van de Verenigde Staten grondwettelijk te vinden. Trump is woest, vooral op zijn advocaten.

De historische impeachmentprocedure tegen Trump wordt voortgezet. Dat gebeurt vandaag om 12.00 uur (Amerikaanse tijd). 56 senatoren stemden in met de grondwettelijkheid van het proces en 44 stemden tegen.

Volgens advocaten kan impeachment Trump niet

De stemming volgde op de openingsverklaringen van de Democratische aanklagers en de verdediging van de Republikeinse oud-president. De raadslieden van Trump betoogden dat de hele procedure ongrondwettelijk is, omdat hij niet langer president is. Hem afzetten heeft om die reden ook geen zin meer, aldus de juristen.

Republikeinen zijn niet blij met het optreden van de advocaten van Donald Trump tijdens de eerste dag van het proces in de Senaat. Bruce Castor en David Schoen konden ook bij juristen geen potten breken. Volgens CNN is Trump woedend. Adviseurs van de ex-president zeggen dat hij bijna schreeuwend de beelden zag. Andere Republikeinen zijn ook niet blij en spreken van een krankzinnig en desastreus optreden van de juristen. De kritiek op vooral Castor was vernietigend. Zwalkend, onsamenhangend, niet te volgen, waren enkele van de commentaren.

Trump en de bestorming van het capitool

Dat er in de Senaat een meerderheid is om Trump te vervolgen voor zijn aandeel in de gewelddadige bestorming van het Capitool, was op voorhand duidelijk. Eind vorige maand stemde de Senaat al over een motie van de Republikeinse senator Rand Paul die stelt dat vervolging van Trump ongrondwettelijk zou zijn. Die haalde het niet. Van de honderd senatoren stemden 55 tegen de motie, onder wie vijf Republikeinen. De overige 45 Republikeinen waren voor het stoppen van de vervolging.

De motie van Paul en ook de stemming van gisteren laten wel zien dat de Democratische aanklagers een flinke uitdaging te wachten staat, want voor een veroordeling van Trump is de steun nodig van twee derde van de aanwezige senatoren. Dat betekent dat zeker zeventien Republikeinen moeten meestemmen met de Democraten in de gelijk verdeelde Senaat.

Vervolging ex-president is historisch

Trump moet zich in de Senaat verantwoorden voor het ‘aanzetten tot opstand’ in de aanloop naar de bestorming van het parlementsgebouw op 6 januari. Een boze menigte trok na een speech van de toenmalige president naar het Capitool in Washington, waar politici bezig waren de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden goed te keuren. Aanhangers van Trump liepen de politie onder de voet en drongen het gebouw binnen. Er vielen vijf doden.

Dat Trump wordt vervolgd na de dodelijke rellen, kan om meerdere redenen historisch worden genoemd. Trump kreeg als enige president twee keer te maken met een afzettingsprocedure. Ook gaat hij de geschiedenis in als de eerste oud-president die wordt vervolgd door het Congres.

Winkels gaan weer open, maar alleen voor afhalen bestellingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.