Metro
Metro Buitenland 25 feb 2021 / 11:45 uur

Escalerende bende-oorlog Ecuador: gevangenen hakken elkaar in mootjes

Het is helemaal foute boel in gevangenissen in Ecuador. Gevangenen doden elkaar en hakken lichamen zelfs in stukken. Het einde is nog niet in zicht.

Het dodental van het geweld in meerdere gevangenissen in Ecuador dinsdag is verder opgelopen. Inmiddels zou het gaan om zeker 79 dode gevangenen, van wie er op een plek 18 in stukken gehakt zijn teruggevonden. Het gaat om de bloederigste uitbraak van geweld in gevangenissen in jaren in het Zuid-Amerikaanse land. De politie vreest nog meer bloedvergieten.

Hieronder beelden van een politie-inval en van iemand die door het hek heen heeft gefilmd.

Ecuador

Dinsdagavond werden er al 67 doden gemeld. Nadat de autoriteiten op woensdag hadden gezegd dat de orde in de gevangenissen was hersteld, waarschuwde het hoofd van de nationale politie van Ecuador er woensdag voor dat er opnieuw muiterij dreigde in de gevangenis in Quayaquil.

Politie en soldaten werden gestationeerd bij gevangenissen daar en in Cuenca en Latacunga, waar bendes elkaar dinsdag bevochten met zelfgemaakte wapens. Volgens de autoriteiten was de geweldsuitbraak door de bendes gecoördineerd.

Nienke Plas: ‘Als ik in het ziekenhuis moet bevallen, gaat de laptop mee’

Bendeleider

Het geweld zou zijn oorsprong vinden in de dood van de leider van de sterkste bende in december. Hij werd enkele maanden nadat hij weer vrij was vermoord in een winkelcentrum.

De openbaar aanklager is een onderzoek begonnen naar de massale vechtpartij in de gevangenissen. Ondertussen dromden familieleden van gevangenen woensdag samen rond de bajesen in de hoop op meer informatie over hun dierbaren.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno erkende in een toespraak dat de gevangenissen in zijn land ongeveer 30 procent overbevolkt zijn en geld en personeel tekortkomen.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Escalerende bende-oorlog Ecuador: gevangenen hakken elkaar in mootjes
Sluiten