Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 feb 2021

‘Donald Trump in 2024 weer presidentskandidaat, als hij dat wil’

Oud-president Donald Trump zal volgens zijn criticus en partijgenoot Mitt Romney in 2024 de nominatie voor het presidentschap van de Republikeinse partij winnen. Dit als hij zich opnieuw kandidaat stelt natuurlijk.

Senator Romney zei dat gisteravond bij een virtueel evenement georganiseerd door The New York Times.

‘Donald Trump blijft een rol spelen’

Romney, een van de weinige Republikeinse senatoren die onlangs in de tweede impeachmentprocedure voor een veroordeling van Trump stemde wegens diens aandeel in de Capitoolbestorming, verwacht dat Trump de komende jaren een grote rol blijft spelen in de Republikeinse partij. De ex-president werd overigens vrijgesproken van het aanzetten tot een opstand.

„Hij heeft met afstand de luidste stem en een grote invloed in mijn partij”, aldus Romney. „Ik weet niet of hij van plan is zich kandidaat te stellen in 2024, maar als hij dat doet, ben ik er behoorlijk zeker van dat hij de nominatie in de wacht sleept.”

De twee vleugels van de Republikeinse partij, de traditionalisten zoals Romney en de Trump-loyalisten, staan momenteel lijnrecht tegenover elkaar. Trump heeft nog altijd een grote invloed op de Republikeinse kiezers. In een recente peiling van het Amerikaanse dagblad USA Today zei 46 procent van de ondervraagde Republikeinse kiezers dat zij op de gewezen president zullen stemmen als die een eigen partij zou oprichten.

Schade onder ogen zien

De Republikeinse volksvertegenwoordiger Liz Cheney, net als Romney uit het traditionalistische kamp, zei gisteren in een toespraak dat de partij de schade die Trump met zijn misleidende beweringen over de verkiezingen heeft gedaan, onder ogen moet zien. Cheney was net als Romney een van de weinige Republikeinen die bij de laatste impeachmentprocedure tegen Trump stemde.

Toen oud-presidentskandidaat Romney bij het online evenement werd gevraagd of hij het tegen Trump zou opnemen als die zich kandidaat stelt, zei de senator van de staat Utah dat hij in elk geval niet op hem zal stemmen.

‘Trump wil zich opwerpen als kandidaat presidentsverkiezingen 2024’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Donald Trump in 2024 weer presidentskandidaat, als hij dat wil’
Sluiten