Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 feb 2021

Debat over coronamaatregelen in Tweede Kamer: ‘Logica is zoek’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de versoepelde coronamaatregelen die premier Mark Rutte gisteravond aankondigde. Ook wordt gesproken over de regels die de komende tijd nog wel gelden, zoals de avondklok.

Oppositie partijen zijn het zelden eens met de informatie uit de persconferentie, en dat is ook nu weer het geval. Het ging gisteravond over een gedeeltelijke opening van middelbare scholen en winkels. Over het gezamenlijk buitensporten voor mensen onder de 27 jaar. En over de contactberoepen zoals kappers en nagelsalons die op 3 maart weer aan de slag kunnen. Veel mensen in het land uiten ook hun ongenoegen. Dit via de hashtag #klaarmetrutte.

Coronamaatregelen en verkiezingen

Dat Rutte naast demissionair premier ook partijleider is van de VVD en er over drie weken verkiezingen zijn, zal de genoemde oppositie vermoedelijk aangrijpen tijdens het debat.

„Ik heb voor het eerst het idee dat ik niet heb zitten kijken naar een persconferentie van premier Rutte, maar van de lijsttrekker van de VVD”, tweet GroenLinks-leider Jesse Klaver gisteravond. Volgens hem is de „logica zoek: Je kan straks wel je nagels laten doen, maar een student mag niet studeren in de universiteitsbibliotheek”, schrijft hij. Klaver komt vandaag met een voorstel voor meer ruimte op het hbo en de universiteit. Ook hij maakt zich uiteraard op voor de Tweede Kamer-verkiezingen.

Weinig lof voor versoepelde maatregelen

Ook de andere linkse oppositiepartijen zijn weinig lovend over de aangekondigde versoepelingen. Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen komt het kabinet haar beloftes niet na, door de avondklok in stand te houden. Eerder zeiden Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge dat deze maatregel als een van de eerste weer zouden verdwijnen. PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt dat het perspectief voor jongeren ontbreekt. „De willekeur regeert en dat moet anders.”

PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter kort op Rutte, die met heel Nederland ‘persoonlijk wilde afspreken’ dat iedereen zich goed aan de maatregelen houdt. „We spreken helemaal niks met je af Rutte behalve dat we genoeg van je hebben”, aldus Wilders.

Sigrid Kaag, partijleider voor D66, noemt de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen juist „essentieel”. Volgens haar drukken eenzaamheid bij ouderen en jongeren, financiële stress bij ondernemers en leerachterstanden zwaar op de samenleving. Ze zegt op Twitter niets over de avondklok. Eerder had D66 grote moeite met die maatregel. Ook Sigrid Kaag heeft momenteel overigens een trending hashtag aan haar ‘broek’, #klaarmetkaag.

Winkeliers door heel het land willen hoe dan ook open: ‘We hebben geen keus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Debat over coronamaatregelen in Tweede Kamer: ‘Logica is zoek’
Sluiten