Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Buitenland 17 feb 2021 / 09:50 uur

Als het aan Biden ligt, krijgen Amerikanen geen celstraf meer voor drugsbezit

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is flink bezig met het veranderen van het land. Zo wil hij bijvoorbeeld geen geld weghalen bij de politie, en wil hij dat mensen die drugs op zak hebben, geen celstraf meer krijgen.

Dat zei Biden tijdens zijn vragenuurtje in Milwaukee. In de Verenigde Staten is veel te doen om de politie, vooral sinds de gewelddadige dood van onder anderen de zwarte arrestant George Floyd. Veel mensen willen dat de politie minder geld krijgt. Het budget zou verplaatst moeten worden naar wijken en gemeenschappen die het zwaar hebben in sociaaleconomisch opzicht.

Al jarenlang geldt er een erg streng drugsbeleid in de Verenigde Staten. Dat strenge beleid heeft ervoor gezorgd dat buitenproportioneel veel zwarte Amerikanen in de gevangenis zitten.

Biden: politie moet vriendelijker omgaan met mensen

Tijdens het vragenuurtje vroeg iemand ook aan Biden wat hij wil doen aan buurten met veel criminaliteit en hoe hij agenten wil laten trainen om meer mededogen te hebben. „Ten eerste door geen geld weg te halen bij de politie”, zei de president. Hij wil juist méér geld steken in de politie. „We moeten hier meer in investeren om dit te laten werken, zodat we een legitieme politie in de gemeenschappen hebben en zodat we in een situatie komen waarin we de wetgeving kunnen veranderen”, zei Biden.

Biden beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne 300 miljoen dollar (ongeveer 248 miljoen euro) uit te trekken om meer diverse politiekorpsen te vormen. Hij wil ook agenten trainen om een meer vriendelijke omgang te krijgen met mensen.

Ook herhaalde hij gisteren de campagnebelofte om een einde te maken aan celstraffen voor mensen die drugs op zak hebben (of gebruiken). „Niemand zou naar de gevangenis moeten vanwege een drugsovertreding. Niemand zou naar de gevangenis moeten voor het gebruik van drugs, ze zouden naar een afkickkliniek moeten”, zei de president.

Spoedwet voor de avondklok gaat mogelijk vandaag al naar de Kamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Als het aan Biden ligt, krijgen Amerikanen geen celstraf meer voor drugsbezit
Sluiten