Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 20 jan 2021

Zo reageert de wereld op Joe Biden als president van de VS

Ruim een uur geleden werd Joe Biden officieel de 46ste president van de Verenigde Staten. De inauguratie was, zoals altijd, een heel spektakel. Jennifer Lopez en Lady Gaga zongen, er waren veel prominente figuren aanwezig er en werd veel gespeecht. Voor veel ‘gewone’ Amerikanen was het echter vooral een online-evenement.

Het Biden-team had het volk meermaals opgeroepen om vooral niet naar de inauguratie te komen, maar die gewoon lekker vanaf de bank te bekijken. Daar luisterden ze naar: het was lang niet zo druk als anders bij zo’n ceremonie. Ook liepen alle politici en andere prominente figuren, zoals de Clintons en de Obama’tjes, met mondkapjes op. De hele wereld keek mee: wat vond het ‘gewone volk’ van de inauguratie?

Jongste dichter ooit bij een inauguratie

Waar Twitter het meest mee bezig lijkt te zijn, is Amanda Gorman. Zij droeg tijdens de inauguratie een gedicht voor, en is daarmee de jongste dichter op een inauguratie ooit. Ze is namelijk nog maar 22. Mensen vinden haar, haar gedicht en haar uitvoering geweldig. „Er is altijd licht, zolang we moedig genoeg zijn het te zien. Er is altijd licht, zolang we moedig genoeg zijn dat te zijn”, klonk het bijvoorbeeld.

„Ik ben sprakeloos, deze jongedame is misschien wel het hoogtepunt van de inauguratie”, zegt iemand.

Lady Gaga, JLo en Garth Brooks zingen voor Biden

De optredens van Lady Gaga, Jennifer Lopez en Garth Brooks waren ook om van te smullen: zo haalde Gaga uithaal na uithaal en riep JLo in het midden van haar nummer een deel van de Plegde of Allegiance in het Spaans. Tijdens de inauguratie van president Trump kon hij trouwens amper artiesten vinden die voor hem wilden optreden. Biden heeft een heel scala aan artiesten kunnen strikken.

Ook Garth Brooks, die Amazing Grace zong, doet iets opvallends: als hij langs voormalig vicepresident Mike Pence loopt, zegt hij (schijnbaar) „fuck you, Pence”.

‘Emotioneel en historisch’

Verder kan vrijwel iedereen het erover eens zijn dat deze inauguratie emotioneel was. President Biden sprak in zijn allereerste speech als president dan ook veel over hoop, eenheid en respect. Hij riep op tot minder verdeeldheid, en meer begrip voor elkaar.

„Het is een nieuwe, mooie dag voor onze natie”, schrijft iemand. „Waarheid, respect en eer zijn eindelijk terug in het Witte Huis.” President Biden beloofde dan ook dat hij tot het beste van zijn kunnen zijn taak zou uitvoeren, „so help me God”.

Lees ook: Joe Biden is officieel president van de VS: zo verliep zijn inauguratie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo reageert de wereld op Joe Biden als president van de VS
Sluiten