Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wereldleiders reageren op bestorming Capitool: ‘Schande, maar geen verrassing’

Leiders van over de hele wereld hebben gereageerd op de bestorming van het Capitool van gisteravond. Zo noemt oud-president Barack Obama het een „schande”, maar komt het ook niet als een verrassing. Oud-president George W. Bush noemt de bestorming „misselijkmakend en hartverscheurend”.

Gisteravond zijn extreme rellen ontstaan bij het Capitool in Washington. Dat gebeurde na de verkiezingsuitslag in Georgia. Trump-aanhangers drongen het gebouw binnen om te voorkomen dat het Congres de verkiezingsuitslag zou vaststellen. Daarbij zijn vier doden gevallen. De politie heeft 52 arrestaties verricht en veertien agenten zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig.

Reacties bestorming

Tientallen leiders hebben gereageerd op de bestorming. Zo noemt minister-president Mark Rutte het „afschuwelijke beelden”  en zou Donald Trump direct Joe Biden moeten erkennen als de volgende president.

Oud-president Barack Obama heeft op Twitter een statement geplaatst. Daarin zegt hij onder meer dat Donald Trump medeverantwoordelijk is voor de gewelduitbarsting woensdag bij het Capitool, omdat hij zijn mensen ertoe heeft aangezet. Hij noemt de bestorming van het Capitool „een schande” voor de Verenigde Staten. „Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt.”

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern noemt wat er gebeurt in Amerika „verkeerd” en ook de Britse premier Boris Johnson spreekt over de „schandelijke scènes.”

De premier van België, Alexander de Croo, geeft zijn „volledige steun” aan Joe Biden.

Voormalig presidentskandidate en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemt de bestormers „binnenlandse terroristen”. Op Twitter schrijft ze dat de schuldigen voor gisteravond terecht moeten staan. „We moeten de rechtsstaat herstellen en hen ter verantwoording roepen.”

Ook oud-president George W. Bush heeft felle woorden over de bestorming. „Dit is hoe verkiezingsresultaten worden betwist in een bananenrepubliek” zegt de Texaanse Republikein in een verklaring. Hij noemt de bestorming „misselijkmakend en hartverscheurend”.

‘Hart gebroken’

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra zegt dat de beelden over de bestorming „zijn hart breken”. Op Twitter schrijft hij: „18 jaar lang was het Capitool van de Verenigde Staten mijn werkplek. Het breekt mijn hart om te zien wat daar vandaag is gebeurd. Mijn gedachten en gebeden zijn bij mijn voormalige collega’s op de heuvel… en bij Amerika.”

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, noemt de beelden „schokkend”.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau heeft gisteravond gereageerd op de bestorming en zegt dat de democratie in de Verenigde Staten moet worden gehandhaafd.

Veel Nederlandse politici laten ook via Twitter weten de beelden van de bestorming onbegrijpelijk te vinden. „Geweld is onacceptabel”, schrijft Sigrid Kaag.

Tweets by PaulBlokhuis

Lees ook: Totale chaos in Amerika: ‘Dit is een aanval op de democratie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wereldleiders reageren op bestorming Capitool: ‘Schande, maar geen verrassing’
Sluiten