Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 jan 2021

Beroering België over stilzwijgende verlenging lockdown: ‘Bevolking wist van niets’

In Nederland worden lockdowns en verlengingen van te voren altijd volop aangekondigd, waardoor we weten waar we aan toe zijn. Wat de extra weken betreft dan. Bij onze zuiderburen gaat het er iets stiller aan toe, tot niet zo plezante verrassing van de Belgen.

De stilzwijgende verlenging van de Belgische coronamaatregelen had beter uitgelegd moeten worden, geeft de regering toe. Belgen voelden zich door de verlenging met zes weken overvallen. „Bij Annelies Verlinden gaat het vooral om wat ze niet zegt…”, reageert Vlaming Philippe Janssens op het radio-optreden van de minister van Binnenlandse Zaken.

Zes weken verlenging

De maatregelen zouden vrijdag aflopen, maar bleken voor nog eens zes weken voortgezet. Dat maakten journalisten dinsdagavond op uit het Staatsblad – de regering had niet gerept over een verlenging en evenmin een andere datum genoemd.

Dat had anders gemoeten, erkent minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op nieuwszender Radio 1. Maar ze benadrukt dat de maatregelen niet per se allemaal tot 1 maart van kracht blijven. Ze kunnen tussentijds, als de stand van de epidemie het toelaat, gewoon versoepeld worden. Volgende week vrijdag bijvoorbeeld, als de zes Belgische regeringen weer bijeenkomen voor hun coronacrisisberaad.

In de tussentijd blijven Belgen het vreemd vinden dat hun niets is verteld. „Hier hebben we al een avondklok en verlengen ze de lockdown tot 1 maart zonder de bevolking hiervan op de hoogte te brengen. Is blijkbaar vandaag in het Staatsblad verschenen, bevolking wist van niets!”, schrijft Chantal Peters.

België

België staat er vooralsnog een stuk beter voor dan de buurlanden, ook al zijn de coronamaatregelen er milder en zijn bijvoorbeeld de winkels open. Maar de epidemie lijkt ook bij de zuiderburen weer wat op te vlammen. Daardoor slinkt de hoop dat Belgen de komende weken weer naar de kapper zouden kunnen.

De krokusvakantie is in ieder geval nog te vroeg om op vakantie te gaan, benadrukt Verlinden. Dat was ook een belangrijke reden de maatregelen te verlengen. De regering wilde burgers en bedrijven in de toeristische sector duidelijkheid geven, zegt de minister. Maar ze neemt de kritiek op de gebrekkige communicatie „uiteraard zeker mee, we moeten daar aandacht voor hebben. Dat is belangrijk voor het draagvlak en de motivatie van de mensen.”

Social media

Lees ook: Reddingsactie zeepaardje op Ameland inclusief ambulance en hondenpoepzakje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beroering België over stilzwijgende verlenging lockdown: ‘Bevolking wist van niets’
Sluiten