Ista van Galen
Ista van Galen | LinkedIn Buitenland 13 jan 2021 / 12:11 uur

Olympisch zwemkampioen Klete Keller herkend als bestormer Capitool

De Amerikaanse zwemmer Klete Keller (38) is herkend op video’s van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Hij zou hiervoor een celstraf kunnen krijgen.

De FBI is sinds de bestorming de Trump-aanhangers aan het opsporen die op gewelddadige wijze het Capitool in Washington binnendrongen. Volgens The New York Times zijn er al tientallen relschoppers opgespoord en aangeklaagd.

Klete Keller in video

Klete Keller werd herkend door voormalige teamgenoten en coaches. Zij zagen hem in een video die verslaggever Julio Rosas op Twitter plaatste. Op de video staat hij in een menigte relschoppers toe te kijken terwijl agenten de demonstranten het gebouw proberen uit te werken. Hij was vooral te herkennen doordat hij een Amerikaans Olympisch teamjack droeg.

Volgens de website SwimSwam heeft Klete Keller al zijn sociale media-accounts verwijderd. Maar daarvoor was hij op sociale media altijd een „uitgesproken aanhanger” van Donald Trump.

Aanklacht tegen Capitool-bestormers

De FBI is bezig met het opsporen en aanklagen van alle relschoppers die vorige week het Capitool bestormden. „Ongeacht of het gewoon een overtreding was in het Capitool of dat iemand een pijpbom heeft geplant, je zult worden gevonden en aangeklaagd”, zei Michael Sherwin, jurist voor het District of Columbia.

Zwemkampioen

In totaal won Klete Keller vijf Olympische medailles: in 2000, 2004 en 2008. Twee daarvan won hij in het Amerikaanse estafetteteam met onder meer Michael Phelps. Recentelijk was Keller een werknemer voor het commerciële vastgoedbedrijf Hoff & Leigh in Colorado. Volgens dat bedrijf heeft Keller afgelopen dinsdag ontslag genomen. Dat bevestigde het bedrijf tegenover People.

Klete Keller en zijn familie hebben niet gereageerd op zijn betrokkenheid bij de bestorming.

Lees ook: Reacties branches op maatregelen Rutte en De Jonge op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Olympisch zwemkampioen Klete Keller herkend als bestormer Capitool
Sluiten