Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Buitenland 9 jan 2021 / 17:50 uur

Sneeuwstorm Spanje eist vier levens, wegen onbegaanbaar, vluchten geannuleerd

Vier mensen zijn in Spanje omgekomen door het winterse noodweer dat het land en vooral het gebied rond de hoofdstad Madrid heeft getroffen. Eerder spraken de autoriteiten over twee doden.

Twee daklozen zijn doodgevroren, één in het noordoosten van het land, de ander in Madrid. In het zuiden, bij Malaga, kwamen een man en een vrouw om het leven toen ze vast waren komen te zitten in hun auto en een rivier buiten haar oevers trad.

Militairen worden ingezet om automobilisten die vast zijn komen te zitten in de sneeuw weer op weg te helpen. Zo’n 1500 mensen zijn al uit hun voertuigen bevrijd. Vooral rondom Madrid zijn veel mensen door het winterse weer gestrand. Ook ligt de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas al de hele dag stil en spoorwegen hebben alle treinverbindingen van en naar Madrid gestaakt.

Noodsituatie

Spaanse media schatten dat het al tientallen jaren niet zo heftig gesneeuwd heeft in het land. In de hoofdstad is tussen de 25 en de 50 centimeter sneeuw gevallen. De burgemeester, José Luis Martínez-Almeida, heeft het leger opgeroepen ook in de stad te hulp te schieten. Volgens hem is er een noodsituatie ontstaan omdat Madrid nu volkomen geïsoleerd is geraakt.

In de gemeente wonen ruim drie miljoen mensen, maar in de metropool Madrid wonen er twee keer zo veel. De bussen en vuilniswagens rijden niet meer en de gemeente heeft mensen opgeroepen om thuis te blijven. De scholen blijven in ieder geval maandag en dinsdag dicht.

Ook de koning en koningin, Felipe VI en Letizia, hebben gereageerd op de chaos die de sneeuwstorm veroorzaakt. „De koninklijke familie wil zijn verdriet uitspreken over de slachtoffers van de storm en vraagt om uiterste voorzichtigheid vanwege de risico’s van ophoping van ijs en sneeuw”, schrijven ze op Twitter.

Filomena

De sneeuwval trof niet alleen Spanje. Zelfs in de Noord-Afrikaanse enclave Ceuta aan de Middellandse Zeekust heerst dit weekend bitterkoud winterweer. En die kou is nog lang niet over, voorspellen meteorologen. Ze voorzien een week met temperaturen tot min 10 graden.

Het noodweer in Spanje werd veroorzaakt door een sneeuwstorm met de naam Filomena. In de noordelijke plaats Vega de Lourdes werd afgelopen week de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje. Het kwik daalde er tot 55,6 graden onder nul.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sneeuwstorm Spanje eist vier levens, wegen onbegaanbaar, vluchten geannuleerd
Sluiten