Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Illegale raveparty in Frans dorp na twee dagen gestopt

De grote illegale raveparty in Frankrijk die op oudjaarsdag begon, loopt op zijn einde. Franse media melden dat de muziek uit is gezet en honderden feestgangers het toneel verlaten.

Sinds oudjaarsdag was er een feest gaande in een leegstaande hangar in Lieurion in Bretagne, ten zuiden van de stad Rennes. Er kwamen donderdagmiddag zo’n 2500 mensen op het feest af en agenten konden de toestroom niet voorkomen omdat de avondklok pas om 20.00 inging.

Toen er later wel werd ingegrepen, keerden de feestgangers zich tegen agenten en gooiden ze met flessen en stenen. Ook zetten ze een politiebusje in brand. Drie agenten raakten gewond.

Muziek uit

Op zaterdagochtend werd het feest na dik twee dagen afgebroken. Even voor 08.00 uur ging de muziek uit en verlieten de feestgangers de hangar. Volgens de Franse politie was er geen tussenkomst van agenten en verliep het afbreken van het feest rustig.

Bezoekers van de raveparty worden gecontroleerd door de politie
Bezoekers van de raveparty worden gecontroleerd door de politie. Foto: AFP

Gisteren voerde de Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin in Parijs spoedoverleg over de beëindiging van het evenement. Na afloop zei hij dat de politie de toegangswegen naar de feestlocatie had afgesloten, zodat nieuwe feestgangers zich niet aan kunnen sluiten.

Florian Bachelier, een lokale bestuurder noemde het feest een schande. „Deze bijeenkomst is een schande voor ons land, voor onze zorgverleners en voor al onze doden”, twitterde hij.

https://twitter.com/F_BACHELIER/status/1345074379898679296

Ook waren mensen boos over het feit dat de rave niet eerder afgebroken werd. „Terwijl eerlijke burgers een boete krijgen voor het overschrijden van de avondklok met een paar minuten, capituleert de regering voor deze raveparty waar alle coronaregels worden overtreden”, stelt Gilles Pennelle, een politicus uit Bretagne.

Buitenland

Bezoekers van het feest kwamen uit heel Frankrijk. Sommigen waren zelfs vanuit het buitenland afgereisd naar de lege hangar. Zo zouden er mensen uit Spanje, Portugal en België aanwezig zijn. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar het illegale feest.

Er waren zo'n 2500 bezoekers.
Zo’n 2500 mensen kwamen op het feest af. Foto: AFP

Lees ook: Enige vrouw in federale dodencel VS waarschijnlijk snel geëxecuteerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.