Shazney Redan
Shazney Redan Buitenland 13 jan 2021 / 13:00 uur

Britse coronapatiënten naar hotel door tekort aan ziekenhuisbedden

Corona slaat hard om zich heen in Engeland. De ziekenhuisbedden liggen dan ook vol met coronapatiënten. Ziekenhuizen zijn van plan om duizenden patiënten vervroegd te ontslaan. Om zo bedden vrij te maken voor kritieke gevallen, dat meldt de The Guardian.

Volgens het noodplan komen de zieke patiënten dan thuis of zelfs in een hotel te liggen.

‘Extra capaciteit voor noodgevallen’

De noodmaatregel is bedoeld om „extra capaciteit voor noodgevallen” te creëren, en om te voorkomen dat de zorg van de Britse gezondheidsdienst NHS vastloopt, laten deskundigen aan de krant weten. De vroegtijdig ontslagen coronapatiënten krijgen hulp van vrijwilligersorganisaties, zoals het Britse Rode Kruis en het medisch personeel van het leger.

Ook familieleden van de zieken worden gevraagd mee te helpen bij de zorg van hun naasten. De London Hotel Group (LHG) is begonnen met het opnemen van dakloze patiënten uit het King’s College Hospital in Zuid-Londen. De zieken worden verzorgd in het Best Western-hotel in het nabijgelegen Croydon. LHG is een verzameling van hotelketens en zegt 5.000 bedden te willen leveren. „We zullen proberen deze oplossing in al onze hotels te bieden, om ziekenhuizen op dit kritieke moment een reddingslijn te bieden”, meldt Meher Nawab, directeur van LHG.

Meer dan 35.000 coronapatiënten in Britse ziekenhuizen

Momenteel liggen er meer dan 35.000 mensen met corona in Britse ziekenhuizen. En dat aantal blijft groeien. De NHS gaat ook verpleeghuizen verzoeken om coronapatiënten uit het ziekenhuis op te nemen. Ze moeten dan wel veertien dagen in quarantaine hebben gezeten en geen nieuwe symptomen vertonen. Maar het tonen van een negatief testresultaat is geen vereiste.

‘Dit is een nijpende situatie’

Het coronaplan leidt tot zorgen bij patiëntenorganisaties en belangengroepen. „Dit is een nijpende situatie, waarin de NHS bijna geen alternatieven heeft. Coronapatiënten vroegtijdig uit het ziekenhuis ontslaan is waarschijnlijk één van de weinige opties die de NHS heeft om de situatie te beheersen. Maar vroegtijdig ontslag kan problemen veroorzaken bij de patiënt”, vertelt de Britse Patiëntenvereniging.

Minister van Volksgezondheidszorg Matt Hancock zegt tegen Sky News dat patiënten inderdaad vervroegd ontslagen kunnen worden. „Dat zouden we alleen doen als het klinisch de juiste keuze is voor iemand. Maar in sommige gevallen hebben mensen afbouwende zorg nodig, ze hoeven dan niet echt meer in een ziekenhuisbed te liggen.” Het voorstel is nog niet concreet, maar is wel een optie.

Lees ook: Tientallen politieauto’s brengen eerbetoon aan ongeneeslijk zieke Melissa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Britse coronapatiënten naar hotel door tekort aan ziekenhuisbedden
Sluiten