Shazney Redan
Shazney Redan Buitenland 14 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Tweede coronagolf pakt kinderen harder aan

De tweede coronagolf slaat hard toe, ook bij kinderen. Uit onderzoek van het Engelse Scientific Advisory Group for Emergencies blijkt dat het virus vaker bij kinderen voorkomt dan in de eerste golf. Ook is gebleken dat kinderen het virus vaker meenemen naar huis.

Naar schoolgaande kinderen dragen het virus vaker bij zich dan in de eerste golf. Er is een piek te zien bij kinderen die op de middelbare school zitten. En dan met name bij tieners van zestien en zeventien. Het is in de praktijk gebleken dat het toch moeilijk is om de contacten tussen de leerlingen te verminderen. Daarnaast speelt het reizen van en naar school een rol. Ook de ventilatie in de gebouwen en het dragen van een mondkapje in school spelen hierin een rol.

Verspreiding 

Ook The Office For National Statistics deed onderzoek. Uit deze studie blijkt dat gezinnen met kinderen op de middelbare school acht procent meer kans hadden om het virus te krijgen. In tegenstelling tot gezinnen met kinderen die buiten die leeftijdscategorie vallen. Aan de andere kant is het gebleken dat leraren niet vaker positief testten dan mensen met een ander beroep. „Het is dus geruststellend dat de maatregelen die zijn genomen op scholen werken”, zegt epidemioloog dr. Sara Lewis.

Buurland België

Tijdens de eerste coronagolf was de gemeente Alken een van de zwaarst getroffen plaatsen in België. In de gemeente Pelt werd slechts een klein aantal besmettingen vastgesteld. KU Leuven heeft in samenwerking met gezondheidsinstituut Sciensano onderzocht of dit verschil ook bij kinderen te zien was. Daarvoor werden bloed- en speekselstalen bij 362 leerlingen van tien verschillende scholen afgenomen, in de periode van 21 september tot en met 6 oktober.

Antistoffen 

„De resultaten tonen aan dat kinderen toch meer vatbaar zijn voor het virus dan we oorspronkelijk dachten”, zegt onderzoeker Corinne Vandermeulen. In Alken werden antistoffen gemeten bij 14,4 procent van de leerlingen en in Pelt slechts bij 4,4 procent. „In studies op bloedstalen uit de klinische laboratoria en bij gezondheidswerkers en bloeddonoren, is het aantal personen met antistoffen doorgaans minder dan tien procent. Mogelijk geven deze studies dus een onderschatting van de werkelijke circulatie van het coronavirus”, voegt Els Duysburgh, onderzoeker bij Sciensano eraan toe.

„Wat wel geruststellend is dat de kinderen die een infectie hebben doorgemaakt niet ernstig ziek zijn geworden”, zegt Vandermeulen.

Lees ook: Gommers maakt zich zorgen en wil nog geen versoepelingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede coronagolf pakt kinderen harder aan
Sluiten