Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Gommers maakt zich zorgen en wil nog geen versoepelingen

IC-arts Diederik Gommers is kritisch op het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen volgende week te versoepelen. Dat zei hij gisteravond aan tafel bij Beau. „Ik vind het absoluut te vroeg om te versoepelen.”

Zoals verwacht kunnen de theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken komende donderdag weer opengaan, zei premier Mark Rutte gistermiddag. De tijdelijke extra maatregelen van twee weken lopen woensdagavond laat op 18 november af. „Het was echt voor twee weken”.

Gisteren werd ook bekend dat het aantal besmettingen langzaam blijft oplopen. Voor de derde dag op rij steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen gestegen.

Gommers maakt zich zorgen. „We hadden een overleg met het OMT (Outbreak Management Team (OMT), red.) en het RIVM, en zij zaten best wel positief in de wedstrijd. Maar je ziet de cijfers de laatste dagen wel stijgen.” Gommers is zelf ook de vaste expert van het OMT dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak.

Gommers: ‘Geen bed vrij’

Gommers is „bang dat we te optimistisch zijn”. „Het gaat op de IC’s de hele tijd om bedden. En er is geen bed vrij.” Waar mensen met niet-coronagerelateerde klachten in het voorjaar minder naar het ziekenhuis durfden, is dat nu anders. „We zien gelukkig veel aanloop, maar we zien dat het niet goed lukt om de mensen te verspreiden over het land. We lopen tegen grenzen aan. De verpleegkundigen zijn nu toch al drie weken aan het opschalen en harder aan het werk, en we hebben gezegd: ‘We gaan dit vier weken doen, daarna moet er verlichting komen’. Ik zie helemaal nog niet zoveel ruimte om te versoepelen.”

Gommers haalt de zomerperiode aan, toen de maatregelen werden versoepeld. „Toen gingen we op vakantie en hadden we opeens veel meer contact. En dat ging eigenlijk niet goed. En uiteindelijk, half september, kon de GGD het bron- en contactonderzoek niet meer aan omdat er te veel contacten waren. Inmiddels kan de GGD het weer aan en dat is essentieel.”

‘Wankel evenwicht’

Hij vervolgt: „En dan is het nu o zo belangrijk dat we nog even volhouden en dat we niet te veel wisselende contacten hebben. Dat hebben we geleerd van de zomer. We moeten echt nog lager voor we kunnen versoepelen. En de winter komt er nog aan.”

Gommers „gunt iedereen weer plezier”, „maar als we pretparken weer open stellen en er zit iemand met corona… Vanuit de gezondheidszorg vind ik het een wankel evenwicht en absoluut te vroeg om te versoepelen.”

Rutte: 200 opnames minder

Rutte zei gistermiddag dat nog niet precies te zien is wat de extra maatregelen hebben opgeleverd. „De verwachting is dat het leidt tot 200 opnames minder op de intensive care en 1200 opnames minder in de ziekenhuizen. En daarnaast betekent het een versnelling van de werking van het pakket maatregelen van 13 oktober, dat dus blijft doorlopen”, zei Rutte.

 

Lees ook: Theaters en bioscopen mogen van Rutte donderdag weer open

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gommers maakt zich zorgen en wil nog geen versoepelingen
Sluiten