Metro
Metro Buitenland 29 nov 2020 / 12:35 uur

Protesten Frankrijk gaan onverminderd door: meer dan 60 gewonden

Bij talrijke betogingen tegen een nieuwe wet voor ‘algemene veiligheid’ en tegen politiegeweld zijn in Frankrijk zaterdag meer dan zestig politieagenten gewond geraakt. Hoeveel gewonden er onder de demonstranten zijn, is nog onbekend. Ruim tachtig mensen zijn tijdens de protesten en ongeregeldheden gearresteerd.

Fransen demonstreren tegen de nieuwe veiligheidswet en tegen politiegeweld. Volgens hen is die wet slechts een nieuwe manier om de persvrijheid aan banden te leggen. Een deel van de mensen die de straat op zijn gegaan, zijn dan ook journalisten en studenten journalistiek.

Filmen politieagenten

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 133.000 mensen de straat op gegaan om te betogen, van wie circa 46.000 in de hoofdstad. De organisatoren spreken van een half miljoen betogers, van wie 200.000 in Parijs.

De betogingen richten zich tegen de wet voor ‘algemene veiligheid’ omdat die het verbiedt agenten herkenbaar in beeld te brengen. Dit zou indruisen tegen de persvrijheid en politiemensen ten onrechte anonimiteit bieden op vooral de sociale media. De betogingen zijn heftiger geworden nadat pas beelden waren opgedoken van de mishandeling van een zwarte man door agenten. De man droeg geen mondkapje en op de beelden was te zien hoe de agenten op de man in begonnen te slaan, zonder dat de man iets deed.

Foto van de demonstratie in Frankrijk
Mensenrechtenorganisaties zien de nieuwe wet als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen Foto: Alain JOCARD / AFP
Foto van de demonstratie in Frankrijk
De betogingen richten zich tegen de wet voor ‘algemene veiligheid’ omdat die het verbiedt agenten herkenbaar in beeld te brengen. Foto: JOEL SAGET / AFP

President Macron zei vrijdag dat „we ons moeten schamen” voor die beelden van het pak slaag dat de zwarte muziekproducent Michel Zecler vorige weekend in Parijs kreeg. De uitspraak van de president sneed echter geen hout voor de Franse bevolking, die het heft in eigen handen heeft genomen.

Mensenrechtenorganisaties zien de nieuwe wet als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door de politie te belemmeren. Voorstanders zeggen dat politieagenten en hun families bescherming nodig hebben tegen pesterijen, zowel online als persoonlijk als ze buiten dienst zijn.

Lees ook: Britse ‘Darth Vader’ acteur David Prowse (85) overleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protesten Frankrijk gaan onverminderd door: meer dan 60 gewonden
Sluiten