Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 29 nov 2020
Leestijd: 1 minuut

Britse ‘Darth Vader’ acteur David Prowse (85) overleden

De Britse acteur David Charles Prowse is op 85-jarige leeftijd overleden. De voormalige bodybuilder is vooral bekend geworden door zijn rol als Darth Vader in Star Wars.

Hij was eerder ook in Groot-Brittannië bekend als de ‘Groene Kruis Man’ die tien jaar lang in talrijke ideële reclamefilmpjes de verkeersveiligheid van vooral kinderen bevorderde. Prowse was met name op die rol, voor het Nationale Verkeersveiligheidscomité, erg trots. Hij kreeg er ook een koninklijke onderscheiding voor, aldus de BBC.

De circa twee meter lange Prowse was bodybuilder en gewichtheffer tot hij in 1967 zijn eerste rol speelde in een James Bondfilm. Prowse was Frankensteins Creature in de film Casino Royale. Hij keerde in andere films ook als Frankenstein terug.

Prowses acteursloopbaan duurde ongeveer een halve eeuw. Hij speelde ook in series zoals The Saint, Space 1999 en Doctor Who. Regisseur George Lucas zag Prowse een lijfwacht spelen in de film Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971) en vroeg hem voor de rol van Darth Vader in Star Wars. Zijn stem werd echter niet gebruikt en door James Earl Jones ingesproken. Prowses accent uit het westen van Engeland zou de filmmakers hebben afgeschrikt.

Een hartverscheurend verlies

De agent van Prowse, Thomas Bowington, noemt het verlies van de acteur ‘ een hartverscheurend verlies voor miljoenen fans over de hele wereld’. „Hoewel hij beroemd stond vanwege het spelen van monsters (slechteriken red.), was hij voor mij en voor iedereen die hem kende een held in ons leven. May the force be with him, always!”

Lees ook: Vlaamse politica uit partij gezet na bloemlegging Nederlands SS-graf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Britse ‘Darth Vader’ acteur David Prowse (85) overleden
Sluiten