Metro
Metro Buitenland 8 nov 2020 / 14:22 uur

Het Kremlin zwijgt, oppositieleider Navalni feliciteert Biden wel

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zondag de gekozen Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd met zijn overwinning. Dit deed hij nog voordat er een reactie is gekomen van het Kremlin op de Amerikaanse verkiezingsuitslag.

Navalni feliciteerde Biden en de verkozen vicepresident Kamala Harris via Twitter. „Felicitaties aan Joe Biden en Kamala Harris met de overwinning en aan de Amerikanen met het bepalen van de nieuwe leiding in een vrije en eerlijke verkiezing. Dit is een voorrecht dat niet voor alle landen beschikbaar is. Ik kijk uit naar het nieuwe niveau van samenwerking tussen Rusland en de VS.”

Poetin is tot nu toe stil

Felicitaties stroomden binnen van over de hele wereld nadat de Amerikaanse televisiezenders zaterdag verklaarden dat Biden een onoverbrugbare voorsprong had genomen op president Donald Trump in de bijna volledige telling van de verkiezing van dinsdag. Wereldleiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson feliciteerden Biden. En ook Rutte sprak zich uit via Twitter. „Namens het kabinet feliciteer ik Joe Biden en Kamala Harris van harte met hun overwinning bij de spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik kijk ernaar uit om de goede relatie tussen onze landen voort te zetten en hoop hem hier snel persoonlijk over te spreken”, schrijft hij op Twitter. Hij verzond het bericht ook in het Engels. Maar de Russische president Vladimir Poetin is tot nu toe stil.

Rusland wordt ervan beschuldigd zich te hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen van 2016 om Trump te helpen gekozen te worden, in de hoop dat hij een mildere houding zou aannemen ten opzichte van Moskou. Van Biden wordt verwacht dat hij een harder standpunt inneemt tegenover Rusland. Tijdens zijn campagne beschuldigde hij Trump ervan „zoveel alleenheersers over de hele wereld te hebben omarmd, te beginnen met Vladimir Poetin”.

Vergiftiging

Navalni verblijft op het moment in Duitsland, waar hij herstelt van een vergiftiging eerder dit jaar. In Berlijn werd vastgesteld dat hij was vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif van Russische makelij. De belangrijkste Russische oppositieleider beweert dat Poetin persoonlijk verantwoordelijk is voor de vergiftiging, maar het Kremlin heeft alle beschuldigingen verworpen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het Kremlin zwijgt, oppositieleider Navalni feliciteert Biden wel
Sluiten