Metro
Metro Buitenland 1 okt 2020 / 09:08 uur

Navalni beschuldigt Poetin van vergiftiging

Aleksej Navalni, de Russische oppositieleider die recentelijk werd vergiftigd, denkt dat president Vladimir Poetin achter de actie zit. Dat vertelt hij in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. „Ik heb geen andere versie van wat er is gebeurd”, aldus de Kremlincriticus.

De oppositieleider werd in augustus erg ziek tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland. Hij mocht naar Duitsland om daar behandeld te worden. Onderzoekers stelden vast dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Westerse landen willen een verklaring van Moskou, maar het bewind van president Poetin ontkent elke betrokkenheid.

„Het is mijn taak onbevreesd te blijven”, zegt Navalni tegen Der Spiegel. „En ik ben onbevreesd.” Na weken in het Berlijnse Charité-ziekenhuis is Navalni herstellende van de vergiftiging en is hij nog altijd in Duitsland. Hij heeft eerder al aangegeven dat hij terug naar Rusland wil gaan.

Poetin
De Russische president Vladimir Poetin Foto: Getty Images

‘Opgeruimde indruk’

Volgens Der Spiegel maakte Navalni tijdens het gesprek een opgeruimde indruk, lachte hij veel en maakte hij grappen. „Bij de eerste blik zie je niet dat deze man dagenlang in coma heeft gelegen en op het randje van de dood heeft gebalanceerd”, aldus het blad. Maar als Navalni dan een slok uit een flesje water wil nemen, gaat dat met moeite omdat zijn handen heftig trillen.

„Je voelt geen pijn, maar je weet dat je doodgaat”, omschrijft Navalni het moment dat het zenuwgif zijn werk begon te doen. Het gesprek van Navalni met Der Spiegel was gistermorgen vroeg in Berlijn en duurde twee uur.

Excuses aan Navalni

Een wetenschapper die betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van het zenuwgif, bood al eerder zijn excuses aan. „Ik bied Navalni mijn oprechte excuses aan omdat ik deelnam aan deze criminele onderneming; het ontwikkelen van het middel waarmee hij is vergiftigd”, zei Vil Mirzajanov op de Russische televisie. Mirzajanov voorspelde dat de bekende Kremlincriticus weer zal herstellen, maar dat kan volgens hem wel bijna een jaar duren.

Lees ook: Duitsland weet het zeker: Navalni vergiftigd om zwijgen op te leggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Navalni beschuldigt Poetin van vergiftiging
Sluiten