Metro
Metro Buitenland 7 nov 2020 / 19:58 uur

Leiders van over de hele wereld feliciteren Biden met overwinning

De aankomende Amerikaanse president Joe Biden heeft de eerste felicitaties van buitenlandse leiders al binnen. „Gefeliciteerd Joe Biden en Kamala Harris. Onze twee landen zijn hechte vrienden, partners en bondgenoten. We delen een relatie die uniek is op het wereldtoneel”, zegt de Canadese premier Justin Trudeau.

Ook premier Mark Rutte heeft de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden en aanstaand vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd met de winst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Namens het kabinet feliciteer ik Joe Biden en Kamala Harris van harte met hun overwinning bij de spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik kijk ernaar uit om de goede relatie tussen onze landen voort te zetten en hoop hem hier snel persoonlijk over te spreken”, schrijft hij op Twitter. Hij verzond het bericht ook in het Engels.

‘Een echte vriend’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liet via Twitter weten dat zijn regering uitkijkt naar de samenwerking met de toekomstige Amerikaanse regering. De Ierse premier Micheál Martin zei dat Biden altijd „een echte vriend” van Ierland is geweest. „Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met hem samen te werken.”

De Britse premier Boris Johnson feliciteert Biden ook met de overwinning en zegt ernaar uit te kijken om nauw met hem samen te werken aan hun gedeelde prioriteiten. President Emmanuel Macron van Frankrijk roept in een tweet de aankomend president op samen op te treden om „de uitdagingen van vandaag aan te gaan”.

Pedro Sánchez, de Spaanse premier, wenst de Democraat „veel succes en het allerbeste. We kijken ernaar uit om met je samen te werken om de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken.” De Duitse bondskanselier Angela Merkel „kijkt uit naar de toekomstige samenwerking met president Biden. Onze trans-Atlantische vriendschap is onvervangbaar als we de grote uitdagingen van onze tijd willen overwinnen.”

Klimaatkaart van Parijs

Ook de burgemeester van Parijs liet van zich horen. „Welkom terug Amerika”, schreef Anne Hidalgo op Twitter. Ze merkte op dat „we op het punt staan de vijfde verjaardag te vieren van het Klimaatverdrag van Parijs”. Trump trok zijn land terug uit dat verdrag, maar Biden heeft duidelijk gemaakt direct weer te willen toetreden. Volgens Hidalgo is het vanwege de klimaatcrisis meer dan ooit nodig om samen te werken.

Lees ook: CNN-host in tranen door overwinning Biden: ‘Dit is een big deal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leiders van over de hele wereld feliciteren Biden met overwinning
Sluiten