Metro
Metro Buitenland 8 nov 2020 / 13:50 uur

Greenpeace adviseert Biden: de beuk erin!

Greenpeace Nederland noemt de verkiezing van Democraat Joe Biden tot president van de VS „verschrikkelijk goed nieuws”.

„We hebben in Amerika mensen opgeroepen om te gaan stemmen tegen de haat en het venijn van een president die fossiele belangen heeft en klimaatverandering ontkent. Biden erkent klimaatverandering als groot probleem. Het is heel goed dat hij met die ambitie begint, maar hij moet er wel echt werk van maken. De beuk erin!”, zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.

Een paar dagen geleden, voor zijn winst, liet Biden al weten dat de VS weer gaan meedoen aan het klimaatverdrag van Parijs als hij tot president wordt verkozen. Onder de klimaatsceptische president Trump trok Amerika zich terug uit het akkoord. Die stap werd juist afgelopen woensdag officieel.

Greenpeace vindt dat Amerika toe moet naar een ‘Green New Deal’, zoals die in Europa is geformuleerd door eurocommissaris Frans Timmermans. Het is een programma met maatregelen om Europa te vergroenen. „Zoiets zou ook een mooie boost voor de Amerikaanse economie zijn. Laten ze een voorbeeld nemen aan Europa.”

‘Niet verdelen, maar verenigen’

In zijn overwinningsspeech vertelde Biden dat hij zich als de nieuwe president van de Verenigde Staten het doel stelt om „niet te verdelen, maar te verenigen”. Tijdens deze speech in Wilmington (Delaware) eiste hij ook officieel de winst op.

„Ik beloof een president te zijn die er niet op uit is verdeling te zaaien, maar juist wil verenigen”, zei Biden. „Een die geen rode of blauwe staten ziet, maar Verenigde Staten. Ik zal met heel mijn hart werken om het vertrouwen van het hele volk te winnen.” De nieuw verkozen president stelde dat de Amerikanen hem een „duidelijke, overtuigende” overwinning hebben bezorgd. „Een overwinning voor ons, het volk.”

Biden richtte zich niet alleen op de mensen die op hem stemde, maar ook op de mensen die juist tegen hem hebben gestemd. Hij riep beide kanten op tot verzoening en begrip. „Ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf een paar keer verloren”, zei Biden, verwijzend naar zijn eerdere pogingen het presidentschap binnen te slepen. „Maar laten we elkaar nu een kans geven. Het is tijd de harde retoriek achterwege te laten, elkaar weer te zien en weer naar elkaar te luisteren. We moeten stoppen onze tegenstanders als vijanden te behandelen. Het zijn onze vijanden niet. Het zijn Amerikanen.”

Lees ook: Orgel Joke brengt ode aan Fred van Leer: ‘You’ll Never Walk Alone’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Greenpeace adviseert Biden: de beuk erin!
Sluiten