Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Buitenland 23 nov 2020 / 07:26 uur

Mogelijk deze week al eerste coronavaccin in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië wordt mogelijk deze week al goedkeuring gegeven aan een coronavaccin. Inenten zou daarmee ruim voor de jaarwisseling starten.

Het land gaat mogelijk goedkeuring verlenen aan het vaccin dat farmaciebedrijf Pfizer heeft ontwikkeld. Dat schrijft de krant de Daily Telegraph. Daarna wordt waarschijnlijk snel begonnen met het toedienen van de inenting tegen het virus. Dat zou sneller zijn dan de Verenigde Staten, die de datum van 10 december hebben genoemd als dag waarop een toelatingsbesluit valt.

Spanje en Duitsland spraken eerder ook al de hoop uit in december te kunnen beginnen met goedkeuren en daarna snel toedienen van de eerste coronavaccins. De Europese Unie keurt mogelijk in de tweede helft van december al twee coronavaccins goed. Het gaat om de vaccins van BioNTech-Pfizer en van Moderna, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie afgelopen donderdag.

Vaccinatieplan

In Spanje start in januari een grootschalig programma om de bevolking in te enten met een vaccin tegen het coronavirus. Dat kondigde premier Pedro Sanchez gisteren aan. Een „zeer substantieel deel” van de 47 miljoen Spanjaarden kan volgens de premier in het eerste kwartaal van 2021 worden ingeënt, schrijft de Spaanse krant El País.

Volgens Sanchez zijn Spanje en Duitsland de eerste EU-landen die een compleet vaccinatieplan hebben klaarliggen. „De campagne zal in januari beginnen en 13.000 vaccinatiepunten tellen”, zei de premier.

Twijfelen over vaccin

In Nederland is nog flink wat twijfel over een coronavaccin. Die twijfel komt voornamelijk van Nederlanders die zich niet direct willen laten inenten tegen het virus. Ze maken zich zorgen over de risico’s van het vaccin. Ze zijn niet per se vaccinweigeraars, maar eerder twijfelaars, omdat ze de kat uit de boom willen kijken.

Er zijn al wel vaccins besteld, die als eerste bedoeld zijn voor mensen in verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een zorginstelling wonen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid deze week bekend. Het ministerie denkt dat er in de eerste drie maanden van 2021 ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten inenten.

Lees ook: Zo snel al een veilig coronavaccin, hoe kan dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk deze week al eerste coronavaccin in Groot-Brittannië
Sluiten