Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 nov 2020

Bijna honderd dode grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Bij een massale stranding bij de Chatham Eilanden zijn bijna honderd grienden omgekomen. De Chatham Eilanden is een afgelegen archipel die deel uitmaakt van Nieuw-Zeeland. Volgens de natuurbescherming in het gebied spoelden de dieren afgelopen weekend al aan.

Het is erg lastig om de dieren te redden: de Chatham Eilanden liggen zo’n 800 kilometer ten zuiden van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. 69 van de dieren waren al dood toen de reddingswerkers aankwamen, zegt een ambtenaar van het departement van natuurbescherming. Er zijn ook 28 grienden geëuthanaseerd.

Witte haaien

Volgens de beambte moesten de dieren worden afgemaakt „vanwege de slechte zee-omstandigheden en vrijwel de zekerheid dat er witte haaien in de buurt waren die door de stranding zouden worden aangetrokken”. De lokale Maori-gemeenschap heeft een ceremonie gehouden voor de geesten van de omgekomen walvissen. De kadavers zijn ter plekke achtergelaten om op natuurlijke wijze te ontbinden.

Zo’n massale aanspoeling is vaker voorgekomen bij de Chatham Eilanden. In 1918 was dat de plek des onheils van de grootste massastranding ooit in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis. Toen spoelden er zo’n duizend walvissen aan.

Grienden worden maximaal ongeveer zes meter lang en zijn de meest voorkomende walvissoort in Nieuw-Zeelandse wateren. De oorzaak van massastrandingen blijft vooralsnog onbekend, ondanks dat wetenschappers er al decennia achter proberen te komen.

Dolfijnen op Zeeuws strand

Dit weekend spoelden er in ons land twee dolfijnen aan. Zaterdag de eerste, bij Zierikzee. Zondag de tweede aan de Zeeuwse kust, bij Breskens. Beide dieren spoelden levend aan, maar overleden later, meldde SOS Dolfijn.

„Een levend gestrande dolfijn is altijd een dier in nood en de toestand van een dier op het strand kan snel verslechteren, dus werd er direct een plan gemaakt”, meldde de natuurorganisatie die noodhulp verleent aan walvisachtigen. Maar de hulp mocht niet meer baten.

Lees ook: Schotland maakt als eerste land ter wereld tampons en maandverband gratis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna honderd dode grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland
Sluiten