Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 25 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Schotland maakt als eerste land ter wereld tampons en maandverband gratis

Schotland is het eerste land ter wereld dat tampons, maandverband en andere dameshygiëneproducten gratis maakt. Het Schotse parlement stemde onlangs unaniem in met een wet daarover. In Schotland is veel sprake van ‘period poverty’ (ongesteldheidsarmoede), waarbij vrouwen geen basale hygiënemiddelen kunnen kopen.

De nieuwe Schotse wet voorziet erin dat tampons en maandverband op bepaalde openbare plekken als buurtcentra, jeugdclubs en apotheken vrij verkrijgbaar zijn. Dat gaat de Schotse belastingbetaler jaarlijks zo’n 24 miljoen pond (ongeveer 27 miljoen euro) kosten.

‘Baanbrekende wetgeving’

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde het een „belangrijk beleid voor vrouwen en meisjes”. „Trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft”, schreef zij op Twitter.

„Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen”, zei het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon. Zij diende het wetsvoorstel in. „Schotland zal niet het laatste land zijn dat ongesteldheidsarmoede naar de geschiedenis verwijst, maar we kunnen het eerste zijn”, aldus Lennon.

Dit is niet de eerste stap die Schotland neemt om meisjes en vrouwen te helpen rondom hun ongesteldheid. In 2018 al waren gratis hygiëneproducten verkrijgbaar op scholen en universiteiten in Schotland. Zo’n 10 procent van de meisjes in Groot-Brittannië kan zich geen menstruatieproducten veroorloven, kwam in 2017 naar voren uit een enquête. Velen van hen spijbelden daarom als ze ongesteld waren.

‘Geen zelfde probleem’ in Nederland

In Nederland werden vorig jaar Kamervragen over ongesteldheidsarmoede gesteld door PvdA-Kamerleden aan toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD). Die zei destijds in de beantwoording dat er nog geen „onderbouwde informatie” was die erop duidt dat hetzelfde probleem in Nederland voorkomt. Wel stelde de staatsecretaris dat feministisch platform De Bovengrondse meerdere signalen van ongesteldheidsarmoede in Nederland heeft opgevangen.

Ongesteld zijn kost je wel flink wat. Zo kost een pakje met 32 tampons al snel rond de vijf euro. Neem een pakje ‘normale’ tampons van 32 stuks van o.b. ProComfort: 5,35 euro (0,16 euro per tampon). De gemiddelde vrouw gebruikt zo’n vier tampons per dag en is ongeveer vijf dagen lang ongesteld. Dan kom je uit op 3,20 euro per maand. Ervan uitgaande dat vrouwen twaalf keer per jaar ongesteld worden, betaal je jaarlijks 38,40 voor tampons.

Gemiddeld worden meisjes op hun dertiende voor het eerst ongesteld, en houdt dat pas op rond hun 51ste levensjaar. Nou, als je dan het jaarbedrag keer 38 jaar ongesteld zijn, uitrekent, kom je op ruim 1450 euro per vrouw. En dat zijn dan alleen nog de kosten van tampons. Veel vrouwen gebruiken meerdere hygiëneproducten én slaan een heleboel pijnstillers in.

Maar gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke opties, die ook niet zoveel pijn doen in je portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare menstruatiecup, van ongeveer 25 euro. Daar doe je jaren mee en dat bespaart je dus een hoop geld. Ook produceer je een stuk minder afval.

Lees ook: Oppositie boos dat De Jonge coronabeleid eerst met pers bespreekt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.