Metro
Metro Buitenland 28 okt 2020 / 21:59 uur

Nieuwe nationale lockdown in Frankrijk, ook Duitsland gaat verder op slot

Frankrijk gaat vanaf vrijdag weer in een nationale lockdown om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen. Dat heeft president Macron woensdag bekendgemaakt in een toespraak. Ook Duitsland gaat verder op slot.

Dit voorjaar ging Frankrijk al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte, maar nu blijven de scholen wel open, zei Macron. Op social media, waar hij de laatste dagen een heleboel haat naar z’n Twitter-hoofd krijgt – en ook z’n vrouw niet wordt gespaard -, plaatste hij een video.

Frankrijk

Maar cafés en restaurants en zaken die niet essentieel zijn gaan dicht en reizen tussen regio’s is niet mogelijk. Mensen mogen alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of dagelijks een uur te sporten. De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan. Macron stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn.

„Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien”, zei Macron, die waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was. Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf.

Lees ook: We gaan vaker op vakantie in eigen land

Duitsland

In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, maar ook onder meer fitnessstudio’s, theaters en bioscopen.

Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen wordt een streep gezet.

Lees ook: ‘Hamsterkäufe’ in Duitsland, waar wc-papier weer als warme broodjes gaat

Nieuw pakket

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een „nationale inspanning” om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.

In regeringskringen werd al gesteld dat een „golfbreker” noodzakelijk is om de vloed nieuwe infecties in te dammen. Media spreken over een „lockdown light” omdat onder meer scholen en kinderdagverblijven niet dicht gaan, in tegenstelling tot de eerdere lockdown. Ook winkels kunnen openblijven als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Hotels mogen geen toeristen herbergen, alleen andere gasten.

De Duitse overheid zou toestanden zoals in Nederland koste wat het kost willen voorkomen, meldt de krant Bild. Het blad verwijst daarbij naar geheime adviezen van deskundigen aan de regering. Hoewel Duitsland het in vergelijking met buurlanden beter doet, raken meer mensen besmet dan tijdens de eerste golf eerder dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe nationale lockdown in Frankrijk, ook Duitsland gaat verder op slot
Sluiten