Metro
Metro Buitenland 22 okt 2020 / 14:23 uur

‘Hamsterkäufe’ in Duitsland, waar wc-papier weer als warme broodjes gaat

Uitpuilende uitlaatkleppen en de shoppers tot de nok toe gevuld, en wc-papier reclame-inhakers die op social media de revue passeren. In Duitsland is de Corona-Hämsterkaufe weer losgebarsten. Hamsteren dus, waarbij vooral het wc-papier als warme broodjes gaat. En bloem en gist trouwens ook, om die warme broodjes zelf te maken.

Duitsers zijn de afgelopen week weer massaal wc-papier aan het hamsteren geslagen nu het aantal besmettingen met het coronavirus oploopt. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Ook de verkopen van zeep en desinfecterende middelen schoten omhoog.

De verkoop van toiletpapier lag vorige week 90 procent boven het gemiddelde van voor de pandemie. De weken daarvoor was dat veel lager. Van zeep werd ruim 60 procent meer verkocht en desinfecterende middelen bijna 75 procent.

Ook sommige etenswaren waren in trek. Zo werd er ruim de helft meer rijst verkocht, ruim een kwart meer bloem en ongeveer een derde meer gist.

Inslaan wc-papier Duitsland

„Ook al benadrukt de regering dat er ondanks de tweede besmettingsgolf geen knelpunten te verwachten zijn, lijken Duitse consumenten op zeker te willen spelen”, zei Commerzbank-econoom Ralph Solveen over de ontwikkeling tegen Reuters.

Verenigingen en retailers zien geen bottlenecks. „De aanvoer van goederen is stabiel. De toeleveringsketens werken probleemloos ”, laat een woordvoerder van groothandelsbedrijf Metro weten. „Er zijn genoeg voorraden. Niemand hoeft zich zorgen te maken over lege schappen. ”

‘Condooms en wijn’

Op social media gaat het nieuws als een lopend vuurtje. „Er zijn twee soorten mensen in Duitsland”, constateert een Duitse. „De ene groep die weer wc-papier hamstert, de andere groep die zich ondertussen schaamt om wc-papier te kopen.” Iemand anders maakt een vergelijking met Frankrijk. „Terwijl Duitsland pasta en wc-papier hamstert, laden Fransen condooms en wijn in.”

Lees ook: Freddy met de billen bloot in z’n koelkast (en vriezer vol UFO’s)

Duitsland

Ook in Duitsland is er dagelijks weer een nieuws record in het aantal coronabesmettingen. Vandaag meldde hun RIVM -het Robert Koch Institut (RKI)- over het afgelopen etmaal 11.287 nieuwe coronagevallen. En dat vraagt om meer actie, dacht Duitsland. Vandaar dat nu ook Zwitserland, Ierland, Polen en het grootste deel van Oostenrijk zijn toegevoegd aan de lijst van risicogebieden wat betreft corona. Het RKI maakte dat vandaag bekend.

Nederland staat al langer op die lijst. Mensen die uit die gebieden Duitsland in willen, moeten een recente negatieve coronatest kunnen laten zien. Mensen op doorreis hoeven dat niet. Als er geen negatieve coronatest is, dan moeten reizigers die willen blijven in quarantaine.

Afschrikken

Voor Duitsers geldt het als een reiswaarschuwing voor de gebieden maar geen reisverbod. Het moet toeristen afschrikken en reizigers kunnen geld terugkrijgen als ze een reis naar die gebieden hebben geboekt.

De Canarische Eilanden werden van de lijst afgehaald en kunnen weer door Duitse toeristen worden bezocht. Het zijn populaire bestemmingen voor de oosterburen.

Het RKI noemt de situatie in Duitsland rond het virus „zeer ernstig”. Het land heeft meer dan 150 regio’s als risicogebied bestempeld omdat er meer dan 50 nieuwe coronagevallen zijn vastgesteld in zeven dagen. Volgens het RKI is het nog steeds mogelijk om het virus onder controle te krijgen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Hamsterkäufe’ in Duitsland, waar wc-papier weer als warme broodjes gaat
Sluiten