Iris Hermans
Iris Hermans Eten & drinken 21 okt 2020

Freddy met de billen bloot in z’n koelkast (en vriezer vol UFO’s)

Freddy a.k.a. Vjeze Fur a.k.a. goed voedselman en -fan over voedselverspilling, waarvoor hij met de billen bloot ging voor Eetlust Magazine dat minder verspillen nog nooit zo verleidelijk maakte. En over zijn vriezer en het lekkerste na-de-seksvoedsel. En over boter.

Freddy is een likker. Hij likt de honing van een pannenlikker op de coverfoto, hij likt borden af waarop gerechten lagen – liefst uit eigen kookboek -, hij likt aan een pakje roomboter, „dat is gewoon geil.” En hij likt z’n vingers letterlijk af bij het bananenbrood dat op deze regenachtige woensdagochtend ligt te pronken van beige smeuïgheid, in het hoofdkantoor van Too Good To Go, vlakbij Amsterdam Centraal. „Lekker zeg…” Hij is er even stil van.

Lekkere bloemkolen

Op een paar meter van hem vandaan staat de coverfoto van Freddy Tratlehner in monsterformaat, op de sterk uitvergrote voorkant van Eetlust Magazine, het oogstrelende en zinnenprikkelende magazine waarvan je spontaan zin in van alles krijgt en dat vanaf vandaag gratis is te bestellen. De rode draad, of de druipende honingsliert, in de glossy, die van heel verantwoord papier is gemaakt en bolstaat van de grappige dubbelzinnigheden – speeltjes voor in de keuken, eerste keren voedsel van de prullenbak redden, foodfoto’s van ‘lekkere bloemkolen’ – is voedselverspilling.

Iets waartegen initiatiefnemer Too Good To Go (TGTG) al jaren strijdt. Niet per se het meest spannende onderwerp, beaamt Freddy, maar belangrijk is het wel. Dat er iets tegen wordt gedaan dan, want voedselverspilling is gewoon zonde. Puntpaprika.

foto van bloemkolen
Lekkere bloemkolen

Generatiedingetje

De Amsterdammer, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, zijn originele (kook-)filmpjes op Insta en zijn kookboek, snapt wel waar verspilling vandaan komt. Het begint bij te veel in huis halen. Dat doet vooral de generatie die vroeger niet veel had en nu die angst heeft ‘om te weinig te hebben’. Ziet hij onder meer terug bij zijn ouders. „Ze koken superlekker, maar je kunt er letterlijk nog drie keer van eten, maar dat doen ze dan niet.” De generaties van nu zijn met alles bewuster bezig, vervolgt hij, terwijl hij het bananenbrood zich nog altijd zichtbaar goed laat smaken. „Ze recyclen hun kleding en dat soort dingen, dus daar vestig ik mijn hoop op.”

Inspectie thuis

Freddy hoefde geen seconde na te denken toen ze hem vroegen om mee te werken aan het magazine. Ja, hij wilde wel met de billen bloot. Dit keer dan wel niet letterlijk, zoals in zijn kookboek waarin wel een foto van full pool naked Freddy te bewonderen is, dit keer in ruimvallende ‘badjassen met split’. „Die coronakilo’s hè”, licht hij het anderhalve eter-effect toe. En bovendien zou het anders maar afleiden van waar het om gaat. Zo werden z’n koelkast en vriezer nauwkeurig geïnspecteerd door het voedselexpertteam van TGTG die met tips en tricks kwamen, allemaal uitgebreid te lezen in het magazine.

Kontjesbouillon

Kliekjestip van Freddy: kontjesbouillon. „Wortels en andere groentedingen willen nog weleens verschrompelen weet je wel, dus dan stop ik de groente in stukjes, óók de kontjes (die mensen er vaak afsnijden, red.) in een zak in de vriezer. Trek ik later bouillon van.” Appeltje eitje. En daarover gesproken, sinds de voedselexperts zijn langs geweest, weet hij ook hoe je kunt checken of een ei nog goed is. Door ze in een bak met water te doen. Als ze blijven drijven, dan moet je ze weggooien, „ik dacht altijd dat je ze dan juist nog kon eten…”

Lees ook: Vjeze Fur maakte een kookboek: Ik heb geschreven zoals ik praat

Vriezer Freddy

Dat de inhoud van je vriezer veel over je zegt, bewijst Freddy met een zeer uitgebreide en gevarieerde opsomming van de inhoud van z’n vriezer. Van „die gekke Indonesische kruiden” tot octopus („nee, geen hele”) en doperwtjes („beter dan uit blik”), en natuurlijk vissticks. „Vissticks zijn geweldig”, prijst hij een van ’s werelds goedkoopste diepvriesproducten de hemel in.  Of er ook UFO’s inzitten? (Unidentified Frozen Objects, een term die TGTG in zijn keuken dropte) Oh ja, zéker wel. „Van die bakjes met een dikke ijslaag en waarvan je niet meer weet wat je er ook al weer in hebt gedaan. Dan denk je: kookvocht van inktvis, maar blijkt het na ontdooien eiwit te zijn, dat ik over had na het maken van tiramisu.” Hij weet inmiddels hoe hij zulke ‘foodfucks’ kan voorkomen, zo staat ook in het magazine te lezen. Bakjes stickeren, met de datum erbij.

„Denk goed van te voren na wat je in je vriezer stopt”, tipt ‘Vriezer’ Freddy nog even tussen neus en volle bananenbroodmond door. „Oh nee, ik bedoel trouwens koelkast. Want voordat je het weet, belandt het in de prullenbak.”

Opwindend eten

„Geilheid komt van binnen”, antwoordt hij bijna plechtig op de vraag hoe opwindend eten kan zijn. En ja, hij gelooft zeker in een goede afrodisiacum, zoals oesters. „Het is niet zo dat je daarna wild en geil vier dagen lang zonder kleren in de Berghain rond banjert, maar het werkt wel.” Freddy’s afrodisiacum? Boter. „Voordat je begint, even in de boter roeren.” Met je vingers, of met je tong, zoals voor de foto in het magazine, of met je…? Freddy glimlacht mysterieus en diept met z’n vingertopje nog een kruimel bananenbrood op die op in z’n schoot is gevallen, en zegt even niets meer.

Toetjesvlekken

Er gaat niets boven goede seks, beaamt hij, „maar er zijn wel hele goede gerechten die beter zijn dan hele slechte seks. Zoals een risotto met inkt van de sepia. Ik heb het recept wel voor je.” En na de seks gaat er niets boven – of onder – een stuk taart en/of crème brûlée. „Vooral lekker om dat te bestellen in een hotel en dan het hele hotelbed te bevlekken met toetjesvlekken.” Hij likt z’n vingers, die nog nagloeien van het zojuist verorberde bananenbrood, er nog maar eens bij af.

Op z’n Insta heeft Freddy, die graag een draai geeft aan bestaande woorden (zo is sjokomelajo chocola), het over ‘fantasie werkelijkheiden’. Zijn eigen fantasie, wat eten betreft dan, staat voor hem als een dikke paal boven water. „Er is dus van die kaas in Italië…”, begint hij bijna fluisterend zijn fantasie, waardoor je als vanzelf aan zijn lippen gaat hangen, op 150 centimeter. Casu marzu heet-ie, „en daar zitten levende maden in, en die kaas wil ik dus eten. Een beetje experimenteren kan geen kwaad.”

De kaas is wegens regelgeving verboden, weet hij. En verboden kazen smaken nu eenmaal het geilst. „Nu wil ik hem dus nóg liever eten, snap je, iemand die mij aan die kaas kan helpen, beloon ik met een gesigneerd kookboek en een fles goede wijn.”

Ouwe honing maakt…

Heeft hij tot slot nog een mooie verspillings-tegeltjeswijsheid? „Even denken, hoor.” Hij kijkt weer naar de foto van Freddy in monsterformaat, waarop hij met ondeugende slaapkamerogen lustig aan een pannenlikker met honing likt. Ja, hij weet er een: „Ouwe honing maakt hete seks geil.” Freddy’s variant op ‘honger maakt rauwe bonen zoet’.

Hij tuurt nog even naar het servetje op het tafeltje voor hem, waar aan het begin van het interview die lekkere plak bananenbrood naar hem lag te smachten. Freddy heeft het tot de állerlaatste kruimel opgegeten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Freddy met de billen bloot in z’n koelkast (en vriezer vol UFO’s)
Sluiten