Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Buitenland 12 okt 2020 / 21:20 uur

Coronamaatregelen Europa: nachtklok in België, delen Engeland op slot

Niet alleen in Nederland gaat het niet goed met de coronacijfers. Elders in Europa worden al coronamaatregelen genomen, waar wij ze morgenavond krijgen te horen. Overal neemt het aantal besmettingen toe en wordt de druk op de ziekenhuizen hoger.

De nieuwste coronamaatregelen van België en Engeland zijn al concreet, Duitsland en Frankrijk zullen net als Nederland snel volgen.

Nachtklok in delen van België

In de Belgische provincies Waals-Brabant en Luxemburg wordt over enkele uren een nachtklok ingevoerd. De komende twee weken moeten inwoners binnenblijven tussen 1.00 uur en 6.00 uur. Alleen mensen die dringende medische hulp nodig hebben of naar of van hun nachtelijke werk moeten, mogen de straat op. De provincie Antwerpen nam eind juli een soortgelijke maatregel toen daar het aantal besmettingen snel opliep.

Een foto van koningin Mathilde van België met een mondkapje op
Koningin Mathilde van België is in het openbaar met een mondkapje te zien. Foto: Getty Images / Alain Rolland

De stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen is in België alarmerend in alle provincies en leeftijdsgroepen, zei viroloog Steven Van Gucht vandaag op een persconferentie van het nationale crisiscentrum. Als de trend zich voortzet zal het aantal gevallen eind deze week de tienduizend per dag passeren, zei hij. Volgens zijn collega Yves Stevens is er „geen tijd te verliezen”. Over rebels gedrag van jongeren in Metro België: „Dat is de rode loper uitrollen voor het virus.”

Delen van Engeland: pubs dicht

Delen van Engeland gaan verder op slot door een snelle stijging van het aantal coronagevallen. Zo moeten in de regio Liverpool in het noordwesten vanaf woensdag de bars en pubs dicht. Ook onder meer fitnessclubs en wedkantoren zullen hun deuren moeten sluiten. De inwoners mogen thuis en in hun tuinen geen gasten meer ontvangen.

Volgens de Britse premier Johnson, die de maatregelen aankondigde in het parlement, zou niets doen onvergeeflijk zijn. Hij kondigde een driefasenplan aan tegen de verspreiding van het coronavirus in Engeland. Naar gelang de situatie worden maatregelen aangescherpt. Voor de regio Liverpool gaat de hoogste fase gelden.

Een foto van een You Never Walk Alone-poort in de duisternis, passend bij de coronamaatregelen in Liverpool
Zo moet Liverpool zich een beetje voelen. Foto: Getty Images / Christopher Furlong

De maatregelen stuiten op veel kritiek. Liverpool vreest enorme economische schade. Volgens de burgemeester van Liverpool is de regering zonder enig serieus overleg maatregelen aan het nemen. Liverpool telde begin oktober 600 besmettingen per 100.000 inwoners. Het gemiddelde in Engeland is 74.

Coronamaatregelen Frankrijk in het verschiet

Op de intensivecareafdelingen in Franse ziekenhuizen worden meer dan 1500 coronapatiënten behandeld. Het is voor het eerst sinds 27 mei dat deze drempel is overschreden. Er liggen nu meer dan 8600 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Het was eind juni dat dat aantal voor het laatst zo hoog was.

Premier Jean Castex heeft gewaarschuwd voor nieuwe lokale lockdowns. „Niets kan worden uitgesloten, gezien wat er in onze ziekenhuizen gebeurt.” Een landelijke lockdown vermijden zou mogelijk moeten zijn, aldus Castex.

Een foto van een vrouw met hond bij de Eiffeltoren, in Parijs zijn al strenge coronamaatregelen
Parijs gaat al gebukt onder strenge coronamaatregelen. Foto: Getty Images / Pascal Le Segretain

Het aantal nieuwe besmettingen loopt sinds ruim een maand op. Afgelopen week kondigde de overheid al extra maatregelen aan om verdere verspreiding tegen te gaan, vooral in de grote steden. Cafés in onder meer de hoofdstad Parijs blijven voorlopig dicht.

Situatie in Duitsland ‘ernstig’

De Duitse regering is zeer bezorgd over de snel stijgende aantallen coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en het toenemend aantal brandhaarden. De situatie is ernstig, aldus een woordvoerder na een zitting van het zogenoemde coronakabinet. Duitsland staat aan het begin van de tweede golf. Maar het is nog niet te laat, vindt de zegsman. Door maatregelen te nemen kan zo’n tweede golf worden voorkomen.

Een foto van Angela Merkel met een mondkapje en een elleboog als groet
Angela Merkel, in het rood: mondkapje en elleboog. Foto: Getty Images / Thierry Monasse

Bondskanselier Angela Merkel vergadert woensdag opnieuw met de regeringsleiders van de zestien deelstaten over verdere stappen, melden Duitse media. Behalve aanscherpingen komt er mogelijk een versoepeling. Bij een negatieve uitslag na een coronatest zou de quarantaine van tien naar vijf dagen kunnen.

Onder meer in grote steden gaat het de verkeerde kant op. In de strijd tegen het virus krijgen de autoriteiten hulp van meer militairen bij de tijdrovende en intensieve contactonderzoeken. Er waren al zo’n 1300 soldaten ingezet. Het kunnen er 15.000 worden, aldus het ministerie van Defensie.

Lees ook: ‘Extra coronamaatregelen treffen horeca, sport en het ov’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronamaatregelen Europa: nachtklok in België, delen Engeland op slot
Sluiten