Metro
Metro Nieuws 26 sep 2020 / 20:25 uur

Werkelijke aantal coronadoden waarschijnlijk stuk lager dan 38

Vandaag werd weer bekendgemaakt hoeveel nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en doden er in de afgelopen 24 uur bij zijn gekomen. Er zijn 2713 nieuwe besmettingen, 29 ziekenhuisopnames en er zouden 38 coronadoden bijgekomen zijn. Maar dat laatste klopt niet helemaal. Er zou sprake zijn van een „administratieve inhaalslag”.

Gisteren werden er zestien coronadoden gemeld, dus de 38 van vandaag zouden voor meer dan een verdubbeling zorgen. Alleen zijn 21 van die 38 doden afkomstig van de GGD IJsselland, maar die laat in een verklaring weten dat er afgelopen week maar één persoon is overleden aan corona.

Eén persoon overleden

Bij de GGD IJsselland is er sprake van een „administratieve inhaalslag”. Hierbij wordt er gekeken hoeveel inwoners van de regio sinds maart mogelijk zijn overleden aan corona. De GGD inventariseerde hoeveel overledenen positief zijn getest op corona, zonder dat vaststaat dat dit ook echt de doodsoorzaak was. „Voor zover bij ons bekend is er de afgelopen week slechts één persoon in de regio overleden aan corona”, zegt GGD IJsselland.

Als de 21 doden uit de regio IJsselland dus inderdaad afgetrokken moeten worden van het dagelijkse cijfer, komen we uit om 17 overlijdens. Dat is iets meer dan gemiddeld, één persoon meer dan gisteren en donderdag.

Tot half september lag het aantal doden maandenlang op gemiddeld 1 tot 4 per dag.

Ouderen willen meer maatregelen

Een verdubbeling van de doden of niet, senioren roepen op tot strengere naleving van de maatregelen. Veel van hen zijn (heel) bang voor een tweede golf, blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO. Ook heeft een groot deel (60 procent) van de 5400 respondenten wel oren naar meer maatregelen. Zij vinden dat mondkapjes verplicht moeten worden in supermarkten en andere winkels.

Wat de ouderen vooral vrezen aan de tweede golf, is het wekenlange alleen thuiszitten. Daarom zien zij ook graag dat de 1,5 meter afstand-regel beter gehandhaafd wordt.

Lees ook: Eerste standbeeld van zwarte vrouw geplaatst in Parijs, ‘krachtig symbool’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkelijke aantal coronadoden waarschijnlijk stuk lager dan 38
Sluiten