Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 27 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Trump nomineert conservatieve Amy Coney Barrett als rechter Hooggerechtshof

President Trump heeft zaterdag de conservatieve Amy Coney Barrett genomineerd als het nieuwe lid van het Hooggerechtshof. Als het aan Trump ligt neemt de 48-jarige conservatieve Barrett de plaats in van Ruth Bader Ginsburg.

Als de Senaat, die een Republikeinse meerderheid heeft, instemt met de nominatie slaat de balans in het Hooggerechtshof verder door in het voordeel van de conservatieven. Er zijn dan zes conservatieve rechters en drie progressieve rechters.

Groot politiek belang

De nominatie van Barrett is dan ook van groot politiek belang. Als de Senaat de nominatie in stemming zal brengen voor de verkiezingen van 3 november, wacht de VS een felle politieke en juridische strijd. Vooral de Democraten zullen er alles aan doen om een snelle benoeming te voorkomen.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de Amerikaanse Senaat opgeroepen om de nominatie van Amy Coney Barrett pas na de verkiezingen in behandeling te nemen. „De Senaat moet pas stemmen nadat het Amerikaanse volk heeft gestemd,” schreef Biden op Twitter. De Democraten vinden het ongehoord dat er minder dan zes weken voor de verkiezingen nog een benoeming van een opperrechter wordt doorgedrukt. De Republikeinse voorzitter van de Senaat Mitch McConnell blokkeerde met zijn partijgenoten in 2016 nog de benoeming van een liberale kandidaat van Barack Obama.

12 oktober eerste hoorzitting

Trump heeft gezegd dat er op 12 oktober een eerste hoorzitting in de Senaat zal plaatsvinden en dat hij verwacht dat het proces ‘zeer snel’ zal gaan en Barrett nog voor de verkiezingen van 3 november geïnstalleerd is. Ook voor de republikeinen staat er veel op het spel. Ze lopen in november het risico zowel hun meerderheid in de Senaat als het Witte Huis te verliezen. Dan zou de kans zijn verkeken om nog een conservatieve opperrechter te benoemen.

Barrett is 48 jaar en heeft, omdat opperrechters in de VS voor het leven worden aangesteld, nog een lange carrière voor de boeg. Ze stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven. Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump nomineert conservatieve Amy Coney Barrett als rechter Hooggerechtshof
Sluiten