Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse agent wordt vervolgd na doodschieten zwarte vrouw

Een Amerikaanse agent wordt vervolgd na de dood van een zwarte vrouw door politiekogels. Hij en twee collega’s waren bij de schietpartij in haar woning betrokken. De agent wordt niet vervolgd voor het doodschieten van de vrouw, maar voor het ‘moedwillig in gevaar brengen’ van haar buren. De andere twee agenten worden niet vervolgd, melden Amerikaanse media.

‘Schandalig en beledigend besluit’

Een advocaat van de familie Taylor noemt het besluit schandalig en beledigend. De aanklager vond het gerechtvaardigd dat de andere twee agenten hun wapens gebruikten, omdat de vriend van Breonna als eerste had geschoten.

De dood van de 26-jarige Taylor leidde tot heel wat ophef. De ziekenhuismedewerkster werd in maart doodgeschoten in haar flat in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. De drie agenten in burger deden een inval op zoek naar drugs. De vriend van Taylor schoot eerst omdat hij dacht dat de agenten inbrekers waren. De agenten vonden geen drugs in het huis. In juni is de aangeklaagde politieman ontslagen, de andere twee zijn overgeplaatst.

Schadevergoeding

De nabestaanden van Taylor kunnen al rekenen op een forse schadevergoeding. De stad beloofde ruim 10 miljoen euro in de aparte zaak die de familie had aangespannen. De dood van Taylor speelde een rol bij de jongste golf van protesten tegen politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten na de dood van de zwarte George Floyd.

De burgemeester van Louisville besloot eerder woensdag al een avondklok in te stellen om gewelddadige betogingen te voorkomen na het besluit over de drie agenten.

Lees ook: Ook Famke Louise dumpt #ikdoenietmeermee en zegt sorry

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.