Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 23 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Ouders laten baby van 6 maanden waterskiën, kinderartsen uiten kritiek

Als kinderen zes maanden oud zijn, kunnen ze nog niet heel veel dingen zelfstandig. Maar de Amerikaanse baby Rich kan al waterskiën, zonder begeleiding van zijn ouders. Beelden van het kind gingen het internet over en deskundigen zitten vol kritiek. Volgens hen zouden ouders hun baby dit soort dingen niet moeten laten doen, en al helemaal niet alleen.

Op de beelden is te zien hoe het kind van amper zes maanden oud zich vastklampt aan een rekje, terwijl hij lachend over het water glijdt. De ouders van de baby hadden zelf een speciaal board gemaakt voor hun kind. Ook lieten ze hem eerst op het droge trainen om zijn evenwicht te houden, is te zien op Instagram.

Verdrinkingsgevaar

Waar de ouders van baby Rich geen probleem zien met het avontuurlijke uitje van hun kind, ziet de vereniging van Amerikaanse kinderartsen dat heel anders. Zij stellen dat dit soort taferelen erg gevaarlijk zijn, omdat baby’s en peuters zo binnen een paar seconden kunnen verdrinken. Jonge kinderen hebben namelijk hun spieren niet goed onder controle, en baby’s kunnen vaak hun hoofd en nek nog niet goed beheersen.

Het officiële advies luidt dan ook dat jonge kinderen op of bij het water altijd binnen handbereik gehouden moeten worden. Dat is in dit geval niet zo. Op het filmpje is te zien dat het kindje zelfstand waterskiet, alhoewel zijn vader op de boot naast hem zit. Af en toe ondersteunt de hij zijn zoon met een hand op de rug, maar veelal is Rich zelf aan het skiën.

Op het droge geoefend

De ouders van het kindje, Casey en Mindi, benadrukken dat ze hun zoontje niet zomaar zonder voorbereiding het water op hebben gestuurd. Zo hebben ze hem op babyzwemmen gedaan en kon hij wennen aan het board op het droge.

Toch kunnen veel mensen de actie van deze ouders niet waarderen. Zo worden de ouders in sommige reacties ‘roekeloos’ en ‘onverantwoordelijk’ genoemd. „Dit kind loopt het risico te verdrinken of ernstig gewond te raken zodra hij zichzelf loslaat”, schrijft iemand. Maar ook best wat mensen zijn enthousiast, zo reageren veel mensen dat ze het „geweldig” vinden of dat het jongetje zo schattig is. Een volger prijst juist het avontuurlijke gedrag van zowel ouders als kind: „Deze ouders zullen terugkijken op deze tijd en zich realiseren dat ze geweldige herinneringen hebben gemaakt met hun kind.”

Avontuurlijke opvoeding

Tegen de Amerikaanse tv-zender ABC vertelt moeder Mindi dat er inderdaad ook veel positieve reacties binnenkomen. „De meeste kritiek komt van mensen die oprecht bezorgd zijn en het beste voorhebben met ons kind.”

Ze zegt dat ze het waterskiën eerst heeft besproken met de arts. „Die was enorm onder de indruk van wat Rich allemaal al kan als je naar zijn leeftijd kijkt. Hij zei dat het prima was en dat we ons geen zorgen hoefden te maken.” Ook vertelde ze dat haar zoontje juist enorm van het water houdt en het erg leuk leek te hebben.

Lees ook: Frank de Boer bondscoach Oranje tot en met WK 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ouders laten baby van 6 maanden waterskiën, kinderartsen uiten kritiek
Sluiten