Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Onder druk staande regering Libanon afgetreden: ‘We doen een stap terug’

De Libanese regering van premier Hassan Diab is afgetreden. Dat heeft Diab vandaag bekendgemaakt.

„We doen een stap terug en gaan dichter bij de mensen staan”, richtte hij zich tot het Libanese volk.

Onder druk in Libanon

Zijn regering kwam onder grote druk te staan na de protesten die volgden op de verwoestende explosie van afgelopen dinsdag, die een belangrijk deel van de hoofdstad Beiroet verwoestte. Eerder waren al meerdere ministers uit Diabs kabinet opgestapt, waaronder de minister van Informatie.

Dakloos

In de haven ontplofte een opslagplaats waar zo’n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen volgens de gouverneur van Beiroet meer dan tweehonderd doden. Naar schatting 6000 mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. De onthulling dat die stof jarenlang als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, leidde tot gewelddadige demonstraties.

Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel onrust heeft geleid. Betogers keerden zich nu ook tegen de regering, die ze verantwoordelijk houden voor de ramp, omdat die corrupt en nalatig zou zijn.

Hulp VN

De Verenigde Naties hebben Libanon langdurige steun toegezegd na de verwoestende explosie. Dat zei VN-secretaris-generaal António Guterres maandag. Behalve met ondersteuning op medisch gebied zullen de VN het land helpen door tarwemeel en granen beschikbaar te stellen voor bakkers.

Guterres riep tegelijkertijd op tot politieke hervormingen in Libanon, waar de bevolking al maanden protesteert tegen een in hun ogen corrupte en verlamde regering. „In deze tijd van verdriet en aanhoudende frustratie is de woede van het Libanese volk voelbaar. Hun stemmen moeten worden gehoord.”

Zondag stelden deelnemers aan een virtuele donorconferentie in totaal ruim 200 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van Beiroet. De Europese Unie zegde tot aan de conferentie al 63 miljoen euro toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.